• Czeremcha kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czeremcha kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czeremcha kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czeremcha kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czeremcha kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Prunus padus

Czeremcha kora

  • W magazynie: 0 sztuk
    12,30
    W magazynie: 0 sztuk
    12,30
    W magazynie: 0 sztuk
    14,50
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Czeremcha zwyczajna (Prunus padus) to ciekawa roślina, której właściwości nie są do końca doceniane. Ze względu na atrakcyjny wygląd, czeremcha często nasadzana jest w parkach i w przydomowych ogrodach. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że oprócz walorów dekoracyjnych, czeremcha może pełnić również wiele funkcji praktycznych. Czeremcha wydziela lotne substancje o charakterze mikrobobójczym – tzw. fitoncydy. W porze kwitnienia, gdy fitoncydy są wydzielane najobficiej, odpędza, a nawet zabija również owady (np. dokuczliwe komary i kleszcze). Chociaż współcześnie znanych jest więcej roślin, które wydzielają fitoncydy, czeremcha jest jedną z pierwszych roślin, u których wykryto tego rodzaju związki. Właściwość ta została została odkryta kilkadziesiąt lat temu przez sowieckiego uczonego Borysa Tonkina.

Kora czeremchy to surowiec najwyższej jakości – pozyskiwana jest ze stanowisk naturalnych w Polsce, z regionów niezanieczyszczonych i dzikich.


DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Wykazuje działanie ściągające
  • Doskonale oczyszcza skórę
  • Pomaga wyeliminować trądzik i inne problemy skórne
  • Może służyć jako barwnik do barwienia tkanin

Wyciągi z kory czeremchy mają duży potencjał do wykorzystania w dziedzinie kosmetologii, mogą być stosowane do przemywania skóry „z problemami”, trądzikiem, zaczerwienieniami mieszków włosowych, a także do nasiadówek.

Dawniej odwary z kory czeremchy, oprócz przemywania skóry, służyły również do płukania jamy ustnej, warg sromowych i pochwy.

Wyciągi z kory czeremchy skutecznie pomogą pozbyć się roztoczy lub grzybów w najbliższym otoczeniu (np. mogą być wykorzystane do spryskiwania mebli).

Kora czeremchy może być także wykorzystana do barwienia tkanin – młoda kora zabarwi je na zielono, natomiast starsza na brązowo.


SKŁAD

Opakowanie zawiera korę czeremchy zwyczajnej (Prunus padus).

Kora zawiera silnie działające fitoncydy: nitrylozyd – prunazynę, alkohol cyjanowy – pruniol, garbniki, sitosterol, lupeol, nonakosan i klimarynę.


CZEREMCHA KORA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Czeremcha kora cięta:

  • Odwar

Do zastosowań zewnętrznych.

3 łyżki kory zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić. Stosować do przemywania skóry.


Czeremcha w proszku:

  • Odwar

2 płaskie łyżki mielonej kory zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić. Stosować zewnętrznie. Mieloną korę można też wykorzystać do przygotowania maseczek i okładów oraz do samodzielnego wyrobu kosmetyków.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Czeremcha zwyczajna (Prunus padus) inaczej czeremcha pospolita przyjmuje formę drzewa lub krzewu. W klimacie umiarkowanym występuje powszechnie, można ją znaleźć w wilgotnych oraz na ich obrzeżach, nad rzekami i potokami. Czeremcha należy do rodziny różowatych (Rosaceae), zwykle dorasta do 8 metrów wysokości, ale zdarzają się i większe okazy osiągające nawet 15 metrów. Zakwita w kwietniu i w maju, posiada białe drobne kwiaty o intensywnym zapachu, zebrane są w zwisające grona.

Owoce czeremchy dojrzewają we wrześniu, przybierają barwę ciemno-czerwoną, prawie czarną. W wielu krajach – w tym u naszych wschodnich sąsiadów dość powszechnie wykorzystuje się owoce czeremchy. Ilość potencjalnych zastosowań owoców czeremchy w sztuce kulinarnej jest całkiem pokaźna – wytwarza się z nich konfitury, wina, nalewki, soki, a nawet mąkę, którą następnie dodaje się do wyrobów cukierniczych. W Szwecji jada się owoce gotowane na mleku. Należy mieć jednak na uwadze, że owoce powinny być spożywane bez pestek, które zawierają niebezpieczne glikozydy cyjanogenne (nitrylozydy: prunazyna, amigdalina), które w wyniku hydrolizy uwalniają cyjanowodór (kwas pruski). W zielarstwie wykorzystuje się korę, kwiaty i owoce czeremchy.

Nazwy lokalne – śliwa kocierpka, czeremucha, trzemucha


JAKOŚĆ PRODUKTÓW

Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Czeremcha kora dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://niepodlewam.blogspot.com
2. Różański, H., Czeremcha zwyczajna Prunus padus L. (Rosaceae). http://www.gramzdrowia.pl
3. Różański, H., Owoce czeremchy – Prunus padus seu Prunus serotina. http://rozanski.li
4. Rumpel, A., (2013). Czeremcha zwyczajna – w aptece, w kuchni i w kulturze. Panacea Nr 4 (45), s. 24-25.

***

Część rośliny: kora
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Zdrowie skóry
Zastosowanie: Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Trądzik
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Marcin S., W dniu: 14.04.2019

    Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech B., W dniu: 13.08.2016

    Dobra jakość. Polecam.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK