Dereń owoc
- Cena za 100g:28,14 zł
Dereń jadalny – owoce
Dereń jadalny (Cornus mas) to drzewo lub krzew, który rodzi owalne, ciemnoczerwone owoce o cennych wartościach odżywczych. W Polsce uprawiany jest głównie w celach ozdobnych, a jego owoce są mało popularne. Warto jednak je poznać, gdyż bogate są w witaminy, związki mineralne i antyoksydanty. Dawniej medycyna ludowa korzystała z ich właściwości w przypadku anemii, dolegliwości żołądkowych i niewydolności nerek.
Dereń pochodzi z Kaukazu. Szacuje się, że rósł tam już 7000 lat temu, a jego owoce spożywano w starożytności. Cenili go zwłaszcza Persowie, Chińczycy i Japończycy. Do dziś owoce derenia wykorzystuje się do przygotowania dżemów, soków, syropów i alkoholi, a także spożywa w formie słonej przekąski w upalne dni. Spotkamy się z tym w Iranie, Gruzji i na Bałkanach.

DZIAŁANIE
Owoce derenia jadalnego bogate są w polifenole i antocyjany o silnym działaniu antyoksydacyjnym, taniny, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminę C.
Substancje bioaktywne sprawiają, że owoce derenia:
- wspierają odporność organizmu,
- korzystnie wpływają na funkcjonowanie nerek i wątroby,
- wspomagają procesy trawienne,
- chronią komórki przed stresem oksydacyjnym,
- pomagają złagodzić biegunkę.

ZASTOSOWANIE
- wczesne objawy przeziębienia
- biegunka (napar)
- dolegliwości trawienne
- wsparcie funkcji nerek i wątroby

SKŁAD
Suszone owoce derenia 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Wartość odżywcza w 100 g:
| Wartość energetyczna | _.146kcal/100g |
|---|---|
| Tłuszcz | 0,1g |
| - w tym tłuszcze nasycone | <0,1g |
| Węglowodany | 29,4g |
| - w tym cukry | 8,3g |
| Błonnik | 4,2g |
| Białko | 2,7g |
| Sól | 0,01g |

SPOSÓB UŻYCIA
Napar:
Łyżkę suszonych owoców derenia wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Napar z derenia można pić bez ograniczeń.
Suszone owoce derenia mogą być ciekawym dodatkiem do herbaty czarnej, zielonej lub owocowej. Można je także wykorzystać do słodkich wypieków i naleśników, albo dodać kilka sztuk do owsianki lub deseru, aby wzbogacić smak o kwaśną nutę.

PRZECIWWSKAZANIA
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Dereń należy do rodziny dereniowatych i obejmuje około 40 gatunków. Uprawiany jest w wielu krajach świata ze względu na walory ozdobne i właściwości prozdrowotne owoców. W Polsce występuje dereń jadalny i dereń świdwa. Dereń jadalny, lub też właściwy, to drzewo lub krzew o rozłożystej koronie osiągający 3-10 m wysokości. Porasta liśćmi o jajowato-eliptycznym kształcie i długich, zaostrzonych końcach, których długość sięga 10 cm. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia. Jego kwiaty są bardzo drobne i ciemnożółte. Tworzą kuliste, baldachowe kwiatostany. Owocami derenia jest pestkowiec o ciemnoczerwonym kolorze, jajowatym kształcie i długości do 2 cm.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Dereń owoc, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://www.ekologia.pl
2. http://klaudynahebda.pl
3. http://www.fruitsinfo.com
4. http://www.drzewapolski.pl
5. https://pl.wikipedia.org