Dereń jadalny – owoce
Dereń jadalny (Cornus mas) to drzewo lub krzew, który rodzi owalne, ciemnoczerwone owoce o cennych wartościach odżywczych. W Polsce uprawiany jest głównie w celach ozdobnych, a jego owoce są mało popularne. Warto jednak je poznać, gdyż bogate są w witaminy, związki mineralne i antyoksydanty. Dawniej medycyna ludowa korzystała z ich właściwości w przypadku anemii, dolegliwości żołądkowych i niewydolności nerek.
Dereń pochodzi z Kaukazu. Szacuje się, że rósł tam już 7000 lat temu, a jego owoce spożywano w starożytności. Cenili go zwłaszcza Persowie, Chińczycy i Japończycy. Do dziś owoce derenia wykorzystuje się do przygotowania dżemów, soków, syropów i alkoholi, a także spożywa w formie słonej przekąski w upalne dni. Spotkamy się z tym w Iranie, Gruzji i na Bałkanach.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Owoce derenia jadalnego bogate są w polifenole i antocyjany o silnym działaniu antyoksydacyjnym, taniny, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminę C.
Substancje bioaktywne sprawiają, że owoce derenia:
- wspierają odporność organizmu,
- korzystnie wpływają na funkcjonowanie nerek i wątroby,
- wspomagają procesy trawienne,
- chronią komórki przed stresem oksydacyjnym,
- pomagają złagodzić biegunkę.
ZASTOSOWANIE
- wczesne objawy przeziębienia
- biegunka (napar)
- dolegliwości trawienne
- wsparcie funkcji nerek i wątroby
SKŁAD
Suszone owoce derenia 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna |
146kcal/100g
|
Tłuszcz |
0,1g |
– w tym tłuszcze nasycone |
<0,1g |
Węglowodany |
29,4g |
– w tym cukry |
8,3g |
Błonnik |
4,2g |
Białko |
2,7g |
Sól |
0,01g |
SPOSÓB UŻYCIA
Napar:
Łyżkę suszonych owoców derenia wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Napar z derenia można pić bez ograniczeń.
Suszone owoce derenia mogą być ciekawym dodatkiem do herbaty czarnej, zielonej lub owocowej. Można je także wykorzystać do słodkich wypieków i naleśników, albo dodać kilka sztuk do owsianki lub deseru, aby wzbogacić smak o kwaśną nutę.
PRZECIWWSKAZANIA
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Dereń należy do rodziny dereniowatych i obejmuje około 40 gatunków. Uprawiany jest w wielu krajach świata ze względu na walory ozdobne i właściwości prozdrowotne owoców. W Polsce występuje dereń jadalny i dereń świdwa. Dereń jadalny, lub też właściwy, to drzewo lub krzew o rozłożystej koronie osiągający 3-10 m wysokości. Porasta liśćmi o jajowato-eliptycznym kształcie i długich, zaostrzonych końcach, których długość sięga 10 cm. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia. Jego kwiaty są bardzo drobne i ciemnożółte. Tworzą kuliste, baldachowe kwiatostany. Owocami derenia jest pestkowiec o ciemnoczerwonym kolorze, jajowatym kształcie i długości do 2 cm.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do produktu Dereń owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.ekologia.pl
2. http://klaudynahebda.pl
3. http://www.fruitsinfo.com
4. http://www.drzewapolski.pl
5. https://pl.wikipedia.org