• Dereń owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dereń owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dereń owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dereń owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cornus mas

Dereń owoc

Z tych kwaskowatych owoców można zrobić napar lub dodać je do owsianki.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 46 sztuk
    13,08
    W magazynie: 46 sztuk
    13,08
    W magazynie: 0 sztuk
    52,28
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Dereń jadalny – owoce

Dereń jadalny (Cornus mas) to drzewo lub krzew, który rodzi owalne, ciemnoczerwone owoce o cennych wartościach odżywczych. W Polsce uprawiany jest głównie w celach ozdobnych, a jego owoce są mało popularne. Warto jednak je poznać, gdyż bogate są w witaminy, związki mineralne i antyoksydanty. Dawniej medycyna ludowa korzystała z ich właściwości w przypadku anemii, dolegliwości żołądkowych i niewydolności nerek.

Dereń pochodzi z Kaukazu. Szacuje się, że rósł tam już 7000 lat temu, a jego owoce spożywano w starożytności. Cenili go zwłaszcza Persowie, Chińczycy i Japończycy. Do dziś owoce derenia wykorzystuje się do przygotowania dżemów, soków, syropów i alkoholi, a także spożywa w formie słonej przekąski w upalne dni. Spotkamy się z tym w Iranie, Gruzji i na Bałkanach.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Owoce derenia jadalnego bogate są w polifenole i antocyjany o silnym działaniu antyoksydacyjnym, taniny, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminę C.

Substancje bioaktywne sprawiają, że owoce derenia:

  • wspierają odporność organizmu,
  • korzystnie wpływają na funkcjonowanie nerek i wątroby,
  • wspomagają procesy trawienne,
  • chronią komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • pomagają złagodzić biegunkę.


ZASTOSOWANIE

  • wczesne objawy przeziębienia
  • biegunka (napar)
  • dolegliwości trawienne
  • wsparcie funkcji nerek i wątroby


SKŁAD


Suszone owoce derenia 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Wartość odżywcza na 100 g:

Wartość energetyczna 146kcal/100g
Tłuszcz 0,1g
– w tym tłuszcze nasycone <0,1g
Węglowodany 29,4g
– w tym cukry 8,3g
Błonnik 4,2g
Białko 2,7g
Sól 0,01g


SPOSÓB UŻYCIA


Napar:

Łyżkę suszonych owoców derenia wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Napar z derenia można pić bez ograniczeń.

Suszone owoce derenia mogą być ciekawym dodatkiem do herbaty czarnej, zielonej lub owocowej. Można je także wykorzystać do słodkich wypieków i naleśników, albo dodać kilka sztuk do owsianki lub deseru, aby wzbogacić smak o kwaśną nutę.


PRZECIWWSKAZANIA


Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Dereń należy do rodziny dereniowatych i obejmuje około 40 gatunków. Uprawiany jest w wielu krajach świata ze względu na walory ozdobne i właściwości prozdrowotne owoców. W Polsce występuje dereń jadalny i dereń świdwa. Dereń jadalny, lub też właściwy, to drzewo lub krzew o rozłożystej koronie osiągający 3-10 m wysokości. Porasta liśćmi o jajowato-eliptycznym kształcie i długich, zaostrzonych końcach, których długość sięga 10 cm. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia. Jego kwiaty są bardzo drobne i ciemnożółte. Tworzą kuliste, baldachowe kwiatostany. Owocami derenia jest pestkowiec o ciemnoczerwonym kolorze, jajowatym kształcie i długości do 2 cm.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.

Do produktu Dereń owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.ekologia.pl
2. http://klaudynahebda.pl
3. http://www.fruitsinfo.com
4. http://www.drzewapolski.pl
5. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: kwaśny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Mocna wątroba, Zdrowe nerki, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży
Krótki opis produktu: Z tych kwaskowatych owoców można zrobić napar lub dodać je do owsianki.
Nazwa łacińska: Cornus mas

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Grażyna R., W dniu: 25.03.2020

    orzeźwiająca herbata

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 17.11.2019

    owoce duże,suche

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 01.11.2019

    owoc duży,dorodny,suchy

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK