Absynt to wysokoprocentowy alkohol, którego produkcja opiera się na destylacji ziół i przypraw. Jego głównymi składnikami są bylica piołun, anyż i koper włoski. Nadają one absyntowi charakterystyczny smak, aromat i kolor. Bylica piołun jest ponadto źródłem tujonu, bez którego absynt obyć się nie może. Poza nimi w recepturach mogą znaleźć się również inne rośliny, takie jak np. zawarte w naszej esencji: melisa, hyzop, mięta, tatarak, lukrecja czy kolendra.
To, co uczyniło absynt napojem wyjątkowym, to nie tylko szalona zawartość alkoholu i zielony kolor, lecz przede wszystkim zawartość tujonu, który w połączeniu z dużą ilością procentów wywoływał stan niepodobny do żadnego innego. Warto wspomnieć, że butelka tradycyjnego absyntu zawierała tej substancji około 250-300 mg. Dziś niestety taka ilość tujonu w gotowym absyncie jest niedozwolona, a restrykcje prawne zredukowały ją do max. 10 mg/kg. Dlatego też nasza esencja, w której znajduje się około 250-300 mg tujonu, jest produktem ozdobnym, nieprzeznaczonym do spożycia.
Choć historia absyntu jako trunku zaczęła się dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku, to roślina, która jest jego głównym składnikiem – bylica absynt, czyli piołun (Artemisia absinthum), znana i wykorzystywana była od czasów starożytnych. Jako pierwsi zaczęli uprawiać ją Egipcjanie. Już wtedy zdawali oni sobie sprawę z jej działania terapeutycznego i psychoaktywnego. Uprawę piołunu kontynuowano w średniowieczu, zwłaszcza w przyklasztornych ogrodach. Kiedy w Europie pojawił się alkohol, zaczęto wykorzystywać go do maceracji piołunu, a także innych ziół – tak powstawały ówczesne lekarstwa i tak też powstał pierwszy na świecie absynt, który miał być lekiem „wszelkie dolegliwości”, przede wszystkim na niestrawność, zatrucia, różnego rodzaju bóle i nadpobudliwość. Stało się to w Szwajcarii w drugiej połowie XVIII wieku. Po kilku latach we Francji utworzono pierwszą destylarnię absyntu, a wkrótce potem kolejną.
Od czasów wojny Francji z Algierią w XIX wieku, podczas której francuscy żołnierze codziennie otrzymywali porcję absyntu, popularność trunku zaczęła rosnąć w zawrotnym tempie. Zakochała się w nim francuska burżuazja i środowiska artystyczne. Pojawił się zwyczaj nazywany „*zieloną godziną*” – była to codzienna pora, o której lokale sprzedające absynt zapełniały się gośćmi. Najpierw pijano go wyłącznie z lodem, potem zaczęto dodawać do niego wodę i cukier trzcinowy. Spożywanie absyntu stało się istnym rytuałem, specjalnie dla którego zaczęto projektować dekoracyjne naczynia i łyżeczki. Z czasem alkohol ten stał się słynny w całej Europie. Niestety wraz z jego popularnością, rosła także ilość jego przeciwników, którzy rozpowszechniali historie, jakoby absynt był przyczyną przestępstw i morderstw. Wystarczyło dodać do tego działanie bylicy piołun, które uważano w tamtych czasach za halucynogenne, i w końcu zaczęły pojawiać się pierwsze zakazy wytwarzania tego trunku. W rzeczywistości jednak absynt nigdy nie był bardziej szkodliwy od innych rodzajów alkoholi. Ach, ta polityka narkotykowa…
I tak właśnie produkcja i sprzedaż tradycyjnego absyntu została zakazana w większości krajów Europy i w USA. Jednak dzięki temu, że zakaz nie został wprowadzony w Czechach i Wielkiej Brytanii, w latach 90. ubiegłego wieku nastąpiło wznowienie produkcji tego alkoholu. Z czasem powrócono do niej również w innych państwach Europy, z tym że określono limit zawartości tujonu, który obowiązuje w Unii Europejskiej i wielu krajach świata do dziś i wynosi przeważnie 10 mg na kilogram napoju o stężeniu 25 i więcej % alkoholu oraz 35 mg/kg w gorzkich wódkach ziołowych (tzw. bitters).
Esencja ziół do sporządzenia jednej butelki absyntu o pojemności 750 ml. Produkt aromatyczny, nieprzeznaczony do spożycia!
Naszą esencję uzyskujemy tylko i wyłącznie z naturalnych surowców. Opieramy się na tradycyjnej, szwajcarskiej recepturze. Nie dodajemy barwników, konserwantów ani ulepszaczy.
W skład esencji wchodzą: bylica piołun (Artemisia absinthum), biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum), koper włoski (Foeniculum vulgare), hyzop (Hyssopus officinalis), melisa (Melissa officinalis), tatarak (Acorus calamus), mięta pieprzowa (Mentha piperita), lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra), stewia (Stevia rebaudiana), kolendra (Coriandrum sativum), anyż gwiazdkowy (Illicium verum).
Zawartość buteleczki z esencją wlej do 750 ml alkoholu 70%. Aby uzyskać to stężenie, do 555 ml spirytusu 95% dolej 220 ml wody lub połącz wódkę 40% ze spirytusem w proporcji 1:1.
Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do zamrażalnika na 7 dni. Butelką możesz co jakiś czas wstrząsnąć. Po upływie tego czasu absynt jest gotowy.
1. Absynt. https://pl.wikipedia.org
2. Historia absyntu, czyli na tropach zielonej muzy. https://www.focus.pl
3. The history of absinthe. https://www.absinthe101.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas