W kategorii Absynt mamy dla Was do wyboru kilka produktów, które umożliwią Wam proste i szybkie wykonanie absyntu w domu:
absynt – esencja zielona
absynt – esencja czerwona
absynt – mieszanka ziół
Uwaga! Sprzedawane w naszym sklepie zaprawki do absyntu mają wartość jedynie kolekcjonerską. Nie są przeznaczone do spożycia ze względu na wysoką zawartość tujonu.
Absynt to alkohol wysokoprocentowy otrzymywany w procesie destylacji z wykorzystaniem aromatycznych ziół. Mieszanka ziołowa do absyntu zawiera przede wszystkim bylicę piołun (nazywaną również piołunem lub, podobnie jak sam alkohol, absyntem). Obok niej muszą znajdować się nasiona kopru włoskiego oraz anyżu. Pozostałe zioła to już fantazja twórcy.
Tym, co odróżnia absynt od zwykłych wódek smakowych, jest tujon – składnik olejku eterycznego bylicy piołun. Tujon w dużych ilościach wywołuje lekkie działanie psychoaktywne. Połączenie tego działania z działaniem alkoholu daje niepowtarzalny efekt, który od początków istnienia absyntu zyskał zastępy wielbicieli. Niestety wysokie dawki tujonu mogą także okazać się toksyczne, dlatego prawo UE zabrania sprzedaży absytnu oraz esencji absyntu, które mają więcej niż 55 mg tujonu na 100 ml. Tradycyjny trunek z dawnych czasów zawierał tujonu znacznie więcej: od 150 do nawet 300 mg na 100 ml.
Przepis na domowy absynt z wykorzystaniem zaprawki lub esencji absyntu jest bardzo prosty. Wystarczy wlać taką esencję do 0,75 l alkoholu o stężeniu minimum 50%, a najlepiej 70%. Następnie trunek należy odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 dni, a jeszcze lepiej na tydzień, aby składniki się przegryzły (im dłużej, tym lepiej). Jeśli natomiast chcecie wykonać absynt w tradycyjny sposób, zachęcamy do wykorzystania naszej mieszanki ziół na absynt. Wraz z nią otrzymacie szczegółową instrukcję przygotowania 1 l trunku oraz naklejkę na butelkę.
Istnieje kilka sposobów na spożywanie absyntu. Wyjątkowość (i „wysokoprocentowość”) tego alkoholu sprawiła, że jego picie stało się istnym rytuałem. Powstały nawet specjalnie przeznaczone do tego łyżeczki z ozdobnym, ażurowym wycięciem oraz dekoracyjne kieliszki.
Klasyczny sposób polega na tym, że na kieliszku umieszcza się ażurową łyżeczkę i kładzie na niej 1 lub 2 kostki cukru. Do kieliszka wlewa się około 20-30 ml absyntu, lejąc po kostkach. Następnie cukier podpala się i czeka, aż cały otaczający go alkohol wypali się. Cukier będzie topniał i spływał do kieliszka. Następnie resztę cukru wrzuca się do kieliszka, dokładnie miesza, a całość uzupełnia mocno zmrożoną wodą w proporcji 3 lub 5 części wody na 1 część absyntu. Gotowe :)
W kategorii Absynt mamy dla Was do wyboru kilka produktów, które umożliwią Wam proste i szybkie wykonanie absyntu w domu:
absynt – esencja zielona
absynt -…