Absynt to alkohol powstający na drodze destylacji ziół, wśród których najważniejsze to bylica piołun, anyż i koper włoski. Kompozycje ziołowe mogą być różne – każda destylarnia ma swoją unikatową recepturę, ale te trzy rośliny to „święta trójca” absyntu. Absynt zawiera wybitnie wysokie stężenie alkoholu, wynoszące zwykle od 70 do nawet 85%. Jego kolejną cechą charakterystyczną jest zielony kolor, który nadaje mu chlorofil pochodzący z ziół, jeśli napój ten produkowany jest tradycyjnymi metodami. W obecnych czasach nie brakuje oczywiście sztucznie barwionych absyntów. Oprócz klasycznego, zielonego absyntu, możemy także spotkać absynt w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym, czarnym i białym. Jedynie zielony i czerwony zaliczane są do absyntów tradycyjnych.
Nasza esencja Modern Absinthe pozwala na uzyskanie absyntu o niepowtarzalnej, czerwonej barwie, pochodzącej wyłącznie z surowców roślinnych.
Należy jeszcze wspomnieć o tujonie, którego dawne absynty zawierały sporą ilość, bo około 250-300 mg w jednej butelce. Dziś zawartość tego związku jest ograniczona prawnie w większości państw na świecie i wynosi zwykle 10 mg na litr trunku. Tujon to jedna z głównych substancji aktywnych bylicy piołun. Spotkamy go również we wrotyczu, bylicy pospolitej, szałwii lekarskiej i kilku innych ziołach. Tujon wykazuje działanie psychoaktywne, które w połączeniu z alkoholem sprawiło, że absynt zyskał zastępy wielbicieli. W XIX wieku spożywanie absyntu rozpowszechniło się we Francji, a potem w wielu krajach Europy do tego stopnia, że poskutkowało masowym pijaństwem. Aby temu zaradzić, absynt, a szczególnie zawarty w nim „narkotyczny” tujon, obwiniano o bycie powodem licznych zatruć bądź przestępstw, dzięki czemu zebrano podstawy do delegalizacji tego napoju. Jak się lata później okazało, to nie tujon był winny, lecz po prostu wysokie spożycie alkoholu.
Obecnie absynt jest legalny, z tym że, jak już wyżej wspomniałam, limituje się w nim zawartość tujonu. Nasza esencja zawiera między 250 a 300 mg tujonu, dlatego służy do wyprodukowania absyntu o wartości jedynie kolekcjonerskiej.
Esencja ziół do sporządzenia jednej butelki absyntu o pojemności 750 ml. Produkt aromatyczno-kolekcjonerski, nieprzeznaczony do spożycia!
Naszą esencję uzyskujemy tylko i wyłącznie z naturalnych surowców. Opieramy się na tradycyjnej, szwajcarskiej recepturze. Nie dodajemy barwników, konserwantów ani polepszaczy.
W skład esencji wchodzą: bylica piołun (Artemisia absinthum), koper włoski (Foeniculum vulgare), hyzop (Hyssopus officinalis), melisa (Melissa officinalis), mięta pieprzowa (Mentha piperita), tatarak (Acorus calamus), szałwia muszkatołowa (Salvia sclarea), lawenda (Lavandula officinalis), galangal kencur (Kaempferia galanga), stewia (Stevia rebaudiana), kolendra (Coriandrum sativum), sandałowiec czerwony (Santalum rubrum).
Zawartość buteleczki z esencją wlej do 750 ml alkoholu 70%. Aby uzyskać to stężenie, do 555 ml spirytusu 95% dolej 220 ml wody lub połącz wódkę 40% ze spirytusem w proporcji 1:1.
Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do zamrażalnika na 7 dni. Butelką możesz co jakiś czas wstrząsnąć. Po upływie tego czasu absynt jest gotowy.
1. Absynt. https://pl.wikipedia.org
2. Tujon. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas