• Galangal kencur
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galangal kencur
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Kaempferia galanga

Galangal kencur

To niezbędny składnik tajskich past curry o cytrusowo-korzennym zapachu. Stymuluje trawienie, działa rozkurczowo i lekko uspokaja.

    • ; 1
  • W magazynie: 11 sztuk
    16,11
    W magazynie: 11 sztuk
    16,11
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Galangal suszony

Galangal kencur (Kaempferia galanga) to jeden z czterech gatunków roślin określanych wspólnym mianem „galangal”. Pochodzi z Indii i jest charakterystyczny dla krajów azjatyckich oraz Australii i Nowej Gwinei. Jego kłącza stosowane są tam przede wszystkim jako przyprawa i element tradycyjnej medycyny. Indyjska Ajurweda wykorzystywała je dawniej w przypadku dolegliwości trawiennych, bólu brzucha, bólu zębów, głowy, mięśni i stawów. Wysuszony, sproszkowany korzeń galangalu wymieszany z miodem stanowił lek na kaszel i podrażnione gardło. Podobne zastosowania miały te kłącza w Tajlandii oraz w Chinach, gdzie dodatkowo sporządzano z nich ziołowe mieszanki na infekcje i przeziębienia.

Badania medycyny współczesnej nad składnikami aktywnymi zawartymi w kłączach galangalu potwierdzają słuszność zastosowania tego surowca w medycynie tradycyjnej.

Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych kłącza Kaempferia galanga stosowane są również w przemyśle perfumeryjnym, a w Japonii i Tybecie sporządza się z nich kadzidła. Uważa się, że wdychanie dymu z kadzideł zawierających galangal powoduje poprawę nastroju i koncentracji, ułatwia medytację i niweluje zmęczenie psychiczne.

Co ciekawe, w Papui Nowej Gwinei kłącze Kaempferia galanga stanowiło niegdyś surowiec do sporządzania wywarów psychoaktywnych i afrodyzyjnych, było także wykorzystywane podczas ceremonii z magicznymi roślinami i grzybami.

Galangal, choć przypomina wyglądem imbir, ma zdecydowanie inny zapach i smak. Charakteryzuje się świeżymi, cytrusowo-żywicznymi nutami, których w imbirze nie znajdziemy.


GALANGALDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • pomaga złagodzić bóle różnego pochodzenia,
  • wspiera prawidłową odpowiedź przeciwzapalną,
  • wspomaga trawienie,
  • działają rozkurczowo,
  • uspokaja i rozluźnia,
  • odstrasza owady i pasożyty. [1, 2]


GALANGALZASTOSOWANIE

  • w kuchni
  • na trawienie
  • w celu złagodzenia bólu
  • dla relaksu


SKŁAD


Galangal suszony – kłącze mielone (Kaempferia galanga) 100%. Bez dodatków. Surowiec najwyższej jakości!


GALANGALDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Galangal w proszku:

1-3 łyżki sproszkowanego galangalu zalej jedną lub dwiema szklankami wody, gotuj 5 minut, odcedź. Możesz użyć kilkakrotnie tego samego surowca, dopóki odwar nie zblednie.


SYNERGIA


Połączenie galangalu z kłączem tataraku, zielem passiflory i liśćmi Ilex guayusa wzmocni jego działanie relaksacyjne.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę, ciąża i laktacja.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kaempferia galanga należy do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Zasięg jego występowania rozciąga się od Indii i Bangladeszu, przez południowe Chiny, do krajów Azji Południowo-Wschodniej, Australii i Nowej Gwinei. Rośnie dziko w lasach tropikalnych, jest również szeroko uprawiany. Osiąga wysokość 45 cm.

Pod ziemią tworzy kłącze podobne do imbiru. Nad ziemią widać rozetę złożoną z dużych i szerokich liści o owalnym kształcie, zaostrzonych końcach i podłużnym unerwieniu. Kwiaty galangalu mają 6-12 białych płatków z purpurowymi plamkami przy dnie kwiatowym. Wydzielają przyjemny zapach.


BIBLIOGRAFIA


1. Phytochemistry and medicinal properties of Kaempferia galanga L. (Zingiberaceae) extracts. http://www.academicjournals.org
2. Biological and Chemical properties of Kaempferia galanga L. – a Zingiberaceae plant. http://www.academia.edu
3. https://en.wikipedia.org
4. http://entheology.com
5. http://tropical.theferns.info



Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Stres, napięcie, Trawienie
Zastosowanie: bóle , odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Krótki opis produktu: To niezbędny składnik tajskich past curry o cytrusowo-korzennym zapachu. Stymuluje trawienie, działa rozkurczowo i lekko uspokaja
Nazwa łacińska: Kaempferia galanga

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 18.08.2020

    Super przyprawa , jakość b. dobra

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 31.01.2020

    Idealnie nadaje się do potraw.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 25.01.2020

    Świetne na żołądek

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 01.01.2020

    Na nastrój i trawienie

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK