Gałka muszkatołowa cała
Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego, drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych, które są częścią Indonezji. Gałka należy do najstarszych przypraw. Przypuszcza się, że najwcześniej docenili ją Hindusi, gdyż jej oryginalna nazwa zapisana jest w sanskrycie. Następnie handel gałką rozprzestrzenił się w południowo-wschodniej Azji, a do Europy przywieźli ją Arabowie w VI w. p.n.e. Jej cena była wysoka, dlatego kupcy arabscy pilnie strzegli swoich źródeł gałki i handlowali nią aż do wieku XV.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne
- Gałka muszkatołowa zawiera w swoim składzie substancje pozytywnie wpływające na układ pokarmowy, dlatego jest ona wykorzystywana w medycynie tradycyjnej krajów azjatyckich. Zastosowanie gałki w potrawie lub w postaci naparu może przynieść ulgę w dolegliwościach takich jak uczucie nadmiernej pełności po posiłku, wzdęcia, gazy, niestrawność oraz nieżyt żołądka. Gałka stosowana jest również w przypadku biegunek.
- Składniki gałki muszkatołowej wykazują lekkie działanie przeciwbólowe, a także sedatywne, jednak właściwości te są słabo przebadane. Niektórzy twierdzą, że spożycie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem szczypty gałki przed snem ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.
SKŁAD
Gałka muszkatołowa – całe nasiona 100%.
ZASTOSOWANIE
Gałka muszkatołowa posiada przyjemny, korzenno-kamforowy zapach. W smaku jest wyrazista, nieco gorzkawa i pozostawia uczucie świeżości na języku. W celach kulinarnych wystarczy użyć jedną lub dwie szczypty gałki – jej nadmiar może zdominować i zepsuć smak potrawy. Najlepiej jest przechowywać gałkę w postaci całych nasion i ścierać ją na tarce tuż przed wykorzystaniem. Zmielona gałka podczas przechowywania błyskawicznie traci swój smak i aromat.
Gałka muszkatołowa doskonale komponuje się z deserami i jest często dodawana do różnych ciast i ciasteczek, pierników, kremów czekoladowych. Jest świetnym dodatkiem do kawy i kakao, a niektórzy używają jej do przyprawiania ajerkoniaków oraz grzanego wina i piwa.
Gałka dobrze współgra ze smakiem ostrym. Dopełnia smak potraw na bazie nasion roślin strączkowych, szczególnie fasoli. Pasuje też do serów i do wszelkiego rodzaju mięs, a także do potraw z jajek. Warzywa, do których warto dodać szczyptę gałki, to brokuły, kapusta, szpinak, cebula i bakłażan.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na obecność mirystycyny odradza się stosowanie większych ilości gałki kobietom w ciąży i karmiącym, a także dzieciom. Niewielkie ilości dodawane zwyczajowo do potraw są bezpieczne.
Gałka muszkatołowa nie jest zaliczana do orzechów, dlatego nie stanowi zagrożenia dla osób z alergią na orzechy.
Wysokie dawki gałki muszkatołowej (5-20 g) mogą wywołać halucynacje, zawroty głowy i mdłości.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) należy do rodziny muszkatołowcowatych. Nazywany jest też muszkatem lub muszkatowcem. Uprawia się go w Malezji, na Karaibach, w Brazylii na Sri Lance, w Indiach i na Zanzibarze. Jest drzewem wiecznie zielonym, osiąga wysokość do 10-20 m. Pochodzą z niego dwie przyprawy: gałka muszkatołowa, która jest jądrem pestki i macis, która stanowi osnówkę pestki i nazywana jest kwiatem muszkatołowym.
Muszkatołowiec porośnięty jest owalnymi, skórzastymi liśćmi, zaostrzonymi na końcach. Kora pnia jest gładka, ma oliwkowy kolor. Kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie, są zebrane w niewielkie, białe kwiatostany. Owoc muszkatołowca przypomina dużą, żółtą śliwkę. W jej wnętrzu znajduje się ciemna pestka pokryta intensywnie czerwoną, popękaną osnówką.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.webmd.com
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. https://pl.wikipedia.org