Geranium - bodziszek ziele
- Cena za 100g:13,21 zł
:fill(white)/678ed36f0d3593857707d2db4cbd4811.jpg)
:fill(white)/6affed5c7d558b36230f6c5bf3ed9f11.jpg)
:fill(white)/678ed36f0d3593857707d2db4cbd4811.jpg)
:fill(white)/6affed5c7d558b36230f6c5bf3ed9f11.jpg)
Bodziszek cuchnący – ziele
Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) to roślina, której działanie ściągające pomaga przyspieszyć zasklepianie się ran i reguluje nadmierną pracę jelit, a działanie antyoksydacyjne pozytywnie wpływa na skórę i narządy wewnętrzne. Większość osób poszukujących bodziszka liczy na pomoc w zmniejszeniu objawów bielactwa, jednak nie ma naukowych dowodów potwierdzających słuszność takiego wykorzystania.
Bodziszek znany był zielarzom już w starożytności. Opisał go grecki lekarz Dioskurides, zalecając na problemy związane z krwią i krążeniem, jako że liście i łodygi tej rośliny stają się na jesień czerwone. Zastosowanie to utrzymało się przez wiele stuleci. W średniowieczu wierzono, że okłady z bodziszka łagodzą podrażnienia skóry, tonizują oczy i likwidują siniaki, a w XX wieku w Portugalii okrzyknięto bodziszek naturalnym remedium na raka i zażywano jego sproszkowane liście wymieszane z surowym żółtkiem.

BODZISZEK CUCHNĄCY – DZIAŁANIE
- działa ściągająco,
- sprzyja gojeniu się ran, podrażnień i oparzeń, omaga zatrzymać drobne krwawienia, redukuje trądzik i wypryski, zmniejsza cienie pod oczami, łagodzi stany zapalne skóry, oczu i błon śluzowych,
- hamuje nadmierną pracę jelit,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

BODZISZEK CUCHNĄCY – ZASTOSOWANIE
Ziele bodziszka to znakomity surowiec do pielęgnacji skóry, zarówno normalnej, jak i problematycznej. Nadaje się do przemywania cery, zmian skórnych, stanów zapalnych, trądziku, ran, oparzeń i miejsc intymnych, do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na oczy.

SKŁAD
Ziele bodziszka cuchnącego 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Bodziszek zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, geraniinę – substancję goryczkową i olejki eteryczne.

BODZISZEK CUCHNĄCY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Bodziszek cuchnący – herbata (cięte ziele):
1 łyżkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Napar możesz stosować zewnętrznie w postaci okładów lub do przemywania skóry oraz płukania jamy ustnej i gardła.
Kąpiel:
5 łyżek ziela zalej 1,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Zostaw na kolejne pół godziny pod przykryciem i w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj. Przecedź napar do wanny z wodą i zażywaj ciepłą (ale nie gorącą) kąpiel przez około 20 minut.
Bodziszek w proszku:
1 płaską łyżeczkę proszku zalej niewielką ilością gorącej wody. Wymieszaną zawiesinę wypij po ostudzeniu. Stosuj 2-3 razy dziennie, najlepiej na pusty żołądek.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę. Kobiety ciężarne i karmiące nie powinny stosować ziela wewnętrznie.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Bodziszek cuchnący należy do rodziny bodziszkowatych. Można go spotkać w całej Europie, Azji i w północnej Afryce, w Polsce jest pospolity. Rośnie w lasach liściastych i zaroślach, czasem w pobliżu torów kolejowych. Osiąga wysokość 20-40 cm. Jego liście wyrastają na długich ogonkach, a ich kształt jest pierzastosieczny lub podwójnie pierzastosieczny. Kwiaty bodziszka mają około 1 cm średnicy, są intensywnie różowe i składają się z pięciu płatków. Owocem bodziszka jest rozłupka. Cała roślina nieprzyjemnie pachnie, stąd jej nazwa.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Bodziszek cuchnący ziele cięte/mielone, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. http://www.dobreziola.com
3. http://www.self-healing-herbs.com
4. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
5. https://pl.wikipedia.org