Glicyna w proszku
Glicyna jest najprostszym ze wszystkich aminokwasów i jedynym, który nie jest czynny optycznie, dlatego nie określa się jej jako lewo- (L) lub prawoskrętną (D). Jej nazwa pochodzi od tego, że ma słodki smak, podobny do smaku glukozy.
Glicyna jest aminokwasem endogennym, a więc organizm potrafi samodzielnie ją syntetyzować. Znajduje się ponadto w pożywieniu, szczególnie pochodzenia zwierzęcego. Szacuje się, że dostarczamy jej codziennie około 2 g. Po co więc ją suplementować? Otóż liczne eksperymenty wykazały, że dodatkowa porcja glicyny może przynieść wiele ciekawych korzyści.
Większość glicyny, jaka powstaje w naszym organizmie, przeznaczona jest do budowy białek, zwłaszcza zewnątrzkomórkowych, takich jak elastyna i kolagen. Glicyna jest niezbędna do tego, aby organizm rósł i rozwijał się. Bierze udział w syntezie DNA, RNA, kreatyny, hemu i kwasów tłuszczowych. Poza tym, działa jako niezwykle istotny neuroprzekaźnik w ośrodkowym układzie nerwowym. Wpływa zatem na nasze funkcje kognitywne, zachowanie, sen, apetyt, reakcje odpornościowe, mechanizmy antyoksydacyjne, funkcje wydzielnicze gruczołów i homeostazę organizmu.
Glicyna wzbudza zainteresowanie badaczy głównie ze względu na swoje działanie w roli neuroprzekaźnika. Okazuje się, że dodatkowa suplementacja glicyny poprawia zdolności poznawcze, jakość snu i czynność wydzielniczą trzustki, a także pozytywnie wpływa na stan chorych na schizofrenię i depresję.
[1, 2]
GLICYNA – DZIAŁANIE
Układ nerwowy:
- Glicyna odgrywa dwie, bardzo ważne role w ośrodkowym układzie nerwowym. Po pierwsze, aktywuje receptory NMDA, które biorą udział w procesach myślenia, uczenia się i zapamiętywania. Obniżoną aktywność tych receptorów obserwuje się w wielu chorobach psychicznych, takich jak schizofrenia, depresja, zaburzenia lękowe, epilepsja, a także w chronicznym bólu, czy po udarze mózgu. Z tego powodu glicyna wykorzystywana jest jako uzupełnienie konwencjonalnych terapii powyższych chorób [4].
- Ze względu na to, że receptory NMDA w znacznej mierze wpływają na procesy poznawcze, glicyna stosowana jest również przez osoby zdrowe oraz osoby starsze w celu wzmocnienia pamięci i zwiększenia wydolności intelektualnej [3, 5].
- Drugą rolą glicyny w OUN jest jej funkcjonowanie jako przekaźnik hamujący. W związku z tym glicyna istotnie wpływa na sen. W jednym z badań wykazano, że glicyna przyjmowana wieczorem pogłębia sen i poprawia jego jakość. Warto wspomnieć, że uczestnikami badania były osoby ze skłonnościami do bezsenności. W drugim badaniu tych samych autorów suplementacja glicyny przed snem zmniejszyła negatywne skutki niedoboru snu odczuwane następnego dnia u osób, które chronicznie doświadczają snu niskiej jakości [6, 7].
- Jeszcze jednym ciekawym działaniem glicyny w obrębie układu nerwowego jest jej ochronny wpływ na mózg. Amin i wsp. wykazali, że podawanie glicyny zmniejszyło uszkodzenia mózgu u szczurów, którym wstrzykiwano alkohol. U zwierząt, które dostawały glicynę, zaobserwowano niższy stres oksydacyjny i mniejszy stan zapalny w obrębie mózgu. Mniej komórek mózgowych uległo śmierci z powodu toksyczności etanolu [8]. Inne badania pokazują, że glicyna może zmniejszyć uszkodzenia mózgu wywołane jego niedotlenieniem lub niedokrwieniem [9, 10].
Wątroba:
- Glicyna odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu wątroby. Reguluje działanie enzymów wątrobowych, wpływając tym samym na zachodzące w wątrobie reakcje detoksykacji. Badania na zwierzętach wykazały, że podanie glicyny zmniejsza ilość alkoholu, która po jego spożyciu dostaje się do wątroby, chroniąc wątrobę przed jego toksycznością [11]. Ponadto glicyna poprawia funkcjonowanie wątroby uszkodzonej w wyniku spożywania alkoholu, a także wspomaga jej regenerację. [12, 13]
Inne:
- Suplementacja glicyną pomaga uregulować odpowiedź insulinową i poprawia wchłanianie glukozy [14].
- Glicyna sprzyja gojeniu się wrzodów w przewodzie pokarmowym, a także ran zewnętrznych [1].
- Glicyna może zahamować rozrost prostaty [1].
ZASTOSOWANIE
- w celu poprawy zdolności poznawczych, koncentracji i pamięci
- w celu poprawy jakości snu
- jako wsparcie terapii schizofrenii, depresji, padaczki, zaburzeń lękowych
- jako wsparcie układu nerwowego po udarze mózgu
- w celu ochrony mózgu przed szkodliwym działaniem alkoholu
- w celu wsparcia wątroby uszkodzonej w wyniku spożywania alkoholu oraz w celu zmniejszenia szkód, jakie wywołuje spożywanie alkoholu dla wątroby
- jako wsparcie gospodarki glukozy u osób z jej zaburzeniami
- jako środek sprzyjający gojeniu się wrzodów i ran
SKŁAD
Glicyna 100% bez dodatków i wypełniaczy. Najwyższa jakość!
SPOSÓB UŻYCIA
1 miarka 1-3 razy dziennie. Wymieszać z wodą, spożywać przed posiłkiem. 1 płaska miarka 1 ml to około 600 mg glicyny.
Zalecana dzienna porcja wynosi 1800 mg glicyny. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Numer zgłoszenia GIS: GIS-ŻP-SD-4230-11237/KC/19
SYNERGIA
D-seryna.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.
Interakcje:
Nie stosuj glicyny razem z klozapiną – glicyna osłabia jej działanie.
BIBLIOGRAFIA
1. Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://www.webmd.com
4. Glycine Transporters and Its Coupling with NMDA Receptors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Beneficial Effects of Glycine (Bioglycin) on Memory and Attention in Young and Middle-Aged Adults. https://www.researchgate.net
6. Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. https://onlinelibrary.wiley.com
7. Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. https://onlinelibrary.wiley.com
8. Glycine inhibits ethanol-induced oxidative stress, neuroinflammation and apoptotic neurodegeneration in postnatal rat brain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. A non-ionotropic activity of NMDA receptors contributes to glycine-induced neuroprotection in cerebral ischemia-reperfusion injury. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Glycine Protects against Hypoxic-Ischemic Brain Injury by Regulating Mitochondria-Mediated Autophagy via the AMPK Pathway. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Glycine prevents alcohol-induced liver injury by decreasing alcohol in the rat stomach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. Effect of glycine on tissue fatty acid composition in an experimental model of alcohol-induced hepatotoxicity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
13. Glycine accelerates recovery from alcohol-induced liver injury. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
14. Impaired “Glycine”-mia in Type 2 Diabetes and Potential Mechanisms Contributing to Glucose Homeostasis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov