Sproszkowane substancje znajdujące się w tej kategorii to związki wyizolowane z roślin albo utworzone w laboratorium ze składników organicznych.
Niektóre z nich występują naturalnie w ludzkim organizmie, inne dostają się do niego razem z pożywieniem.
Po co więc suplementować coś, co nasz organizm sam wytwarza lub otrzymuje w codziennym pożywieniu?
Otóż, zgodnie z doniesieniami naukowymi, dostarczanie do organizmu większych ilości pewnych związków może przynosić wyjątkowe korzyści dla zdrowia.
Tak dzieje się np. w przypadku witaminy D, która suplementowana w wysokich dawkach potrafi obniżyć ogólnoustrojowy stan zapalny [artykuł dotyączy witaminy D - źródło].
Podobnie jest w przypadku niektórych aminokwasów i ich pochodnych (tyrozyna,
metionina,
fenyloalanina,
lizyna,
glicyna,
arginina,
glutamina,
kwas asparaginowy, tauryna,
kreatyna,
L-karnityna,
ALCAR,
beta-alanina,
AAKG,
betaina), kwasów tłuszczowych
(kwas alfa-liponowy,
kwas laurynowy),
peptydów (glutation, karnozyna), składników mineralnych (selen), lecytyny
oraz inozytolu.
Istnieją również sytuacje, w których pojawia się niedobór związków endogennych, np. w przebiegu pewnych chorób lub przy wysokim narażeniu na stres.
Niektóre z wymienionych substancji mają zdolność do podnoszenia tempa procesów metabolicznych związanych z pracą i budową mięśni, dlatego znajdują zastosowanie jako suplementy dla sportowców.
Inne wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego albo biorą udział w syntezie neuroprzekaźników.
Jeszcze inne są silnymi przeciwutleniaczami. Szczegółowe informacje znajdziecie w opisach produktów.