Owoce głogu są prawdziwym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, zwłaszcza epikatechin i kwercetyny, wzmacniają serce i naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi i pomagają uregulować ciśnienie tętnicze.
Owoce głogu już od bardzo dawna uważane są za niezwykle cenny surowiec zielarski. W medycynie ludowej Europy stosowano je na wszelkie choroby serca i układu krążenia, przygotowując z nich wywary, nalewki i wina. Zalecano je w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego, gdyż wspomagają trawienie i działają rozkurczowo, oraz przy problemach skórnych i cukrzycy, co uzasadnia zawarte w nich bogactwo flawonoidów. Związki czynne obecne w olejkach eterycznych owoców łagodzą napięcie nerwowe, dlatego głóg stosowano również w przypadku bezsenności, wyczerpania i nadmiernej drażliwości.
Owoce głogu znalazły swoje miejsce także w kuchni – chętnie przetwarzano je dawniej na dżemy, soki i nalewki. Są jadalne także na surowo. Mają przyjemny, słodki smak, ale nie są zbyt popularne, gdyż w ich wnętrzu znajduje się spora pestka.
Właściwości prozdrowotne:
Owoce głogu dbają o funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego na kilka sposobów:
Dodatkowo owoce głogu wykazują działanie uspokajające i rozkurczowe na mięśnie gładkie. Dzięki temu koją nerwy, sprzyjają regeneracji i relaksacji.
[1, 2]
Głóg – owoce suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Owoce głogu mają te same właściwości, co kwiaty głogu. Różnica polega na tym, że z owoców można przyrządzić więcej preparatów. Można także połączyć stosowanie obu surowców.
Owoce głogu – herbata:
1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, zagotować i gotować przez 3-5 minut. Odstawić na 30 minut pod przykryciem, a potem przecedzić przez sito i dodać do smaku miód. Pić 1-2 razy dziennie po 1 szklance odwaru.
Głóg należy stosować przez co najmniej 3 miesiące!
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę, niedociśnienie.
Osoby przyjmujące leki na choroby serca i układu krążenia oraz hipotensyjne powinny skonsultować stosowanie głogu z lekarzem lub fitoterapeutą.
Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) należy do rodziny różowatych. Jest gatunkiem rodzimym dla Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Kaukazu. Obecnie występuje również w Ameryce Północnej oraz w Australii i Nowej Zelandii. Rośnie w lasach, zaroślach, przy drogach, a niekiedy stanowi element żywopłotu. Toleruje różne gleby, unika jedynie torfu oraz ubogiego, piaszczystego podłoża.
Głóg może być krzewem lub małym drzewem. Sięga od 6 do 8 m wysokości. Jego korona jest bardzo gęsta, a gałęzie pokryte są cierniami. Głóg posiada charakterystyczne liście o kształcie 3-7 klapowym z głębokimi wcięciami. U nasady liści wyrastają przylistki. Kwiaty są białe i pięciopłatkowe, tworzą podbaldachy. Z dna kwiatowego wystają liczne pręciki o ciemnoróżowych główkach oraz jeden słupek z pojedynczą szyjką. Owoce głogu są kuliste lub owalne, o karmazynowym kolorze. Dojrzewają od sierpnia do października. Wewnątrz nich znajdują się nasiona, które rozsiewane są przez zwierzęta.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Głóg owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://rozanski.li
2. Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. http://www.phie.pl
3. https://www.webmd.com
4. http://www.ekologia.pl
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.pfaf.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00