Głóg owoc
- Cena za 100g:12,33 zł
:fill(white)/da207109205b5a84c55f23c4ad8a0068.jpg)
:fill(white)/998b897508cca7c76c7c2beb107c9fac.png)
:fill(white)/4e51cde1506d15182db944dda96bcdc0.png)
:fill(white)/128b87d79800447e8393e8a431b5f83f.png)
:fill(white)/da207109205b5a84c55f23c4ad8a0068.jpg)
:fill(white)/998b897508cca7c76c7c2beb107c9fac.png)
:fill(white)/4e51cde1506d15182db944dda96bcdc0.png)
:fill(white)/128b87d79800447e8393e8a431b5f83f.png)
Owoce głogu suszone
Owoce głogu są prawdziwym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, zwłaszcza epikatechin i kwercetyny, wzmacniają serce i naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi i pomagają uregulować ciśnienie tętnicze.
Owoce głogu już od bardzo dawna uważane są za niezwykle cenny surowiec zielarski. W medycynie ludowej Europy stosowano je na wszelkie choroby serca i układu krążenia, przygotowując z nich wywary, nalewki i wina. Zalecano je w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego, gdyż wspomagają trawienie i działają rozkurczowo, oraz przy problemach skórnych i cukrzycy, co uzasadnia zawarte w nich bogactwo flawonoidów. Związki czynne obecne w olejkach eterycznych owoców łagodzą napięcie nerwowe, dlatego głóg stosowano również w przypadku bezsenności, wyczerpania i nadmiernej drażliwości.
Owoce głogu znalazły swoje miejsce także w kuchni – chętnie przetwarzano je dawniej na dżemy, soki i nalewki. Są jadalne także na surowo. Mają przyjemny, słodki smak, ale nie są zbyt popularne, gdyż w ich wnętrzu znajduje się spora pestka.

OWOCE GŁOGU – DZIAŁANIE
Owoce głogu dbają o funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego na kilka sposobów:
- wzmacniają mięsień sercowy,
- pomagają uregulować rytm pracy serca,
- pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi,
- wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne,
- podnoszą wydolność całego układu krążenia.
Dodatkowo owoce głogu wykazują działanie uspokajające i rozkurczowe na mięśnie gładkie. Dzięki temu koją nerwy, sprzyjają regeneracji i relaksacji.
[1, 2]

GŁÓG OWOCE – ZASTOSOWANIE
- dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych
- dla prawidłowego krążenia
- stres, rozdrażnienie, podwyższone napięcie nerwowe
- okres klimakterium u kobiet

SKŁAD
Głóg – owoce suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!

GŁÓG OWOC – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Owoce głogu mają te same właściwości, co kwiaty głogu. Różnica polega na tym, że z owoców można przyrządzić więcej preparatów. Można także połączyć stosowanie obu surowców.
Owoce głogu – herbata:
1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, zagotować i gotować przez 3-5 minut. Odstawić na 30 minut pod przykryciem, a potem przecedzić przez sito i dodać do smaku miód. Pić 1-2 razy dziennie po 1 szklance odwaru.
Głóg należy stosować przez co najmniej 3 miesiące!

SYNERGIA

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę, niedociśnienie.
Osoby przyjmujące leki na choroby serca i układu krążenia oraz hipotensyjne powinny skonsultować stosowanie głogu z lekarzem lub fitoterapeutą.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) należy do rodziny różowatych. Jest gatunkiem rodzimym dla Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Kaukazu. Obecnie występuje również w Ameryce Północnej oraz w Australii i Nowej Zelandii. Rośnie w lasach, zaroślach, przy drogach, a niekiedy stanowi element żywopłotu. Toleruje różne gleby, unika jedynie torfu oraz ubogiego, piaszczystego podłoża.
Głóg może być krzewem lub małym drzewem. Sięga od 6 do 8 m wysokości. Jego korona jest bardzo gęsta, a gałęzie pokryte są cierniami. Głóg posiada charakterystyczne liście o kształcie 3-7 klapowym z głębokimi wcięciami. U nasady liści wyrastają przylistki. Kwiaty są białe i pięciopłatkowe, tworzą podbaldachy. Z dna kwiatowego wystają liczne pręciki o ciemnoróżowych główkach oraz jeden słupek z pojedynczą szyjką. Owoce głogu są kuliste lub owalne, o karmazynowym kolorze. Dojrzewają od sierpnia do października. Wewnątrz nich znajdują się nasiona, które rozsiewane są przez zwierzęta.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Głóg owoc, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. http://www.phie.pl
3. https://www.webmd.com
4. http://www.ekologia.pl
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.pfaf.org