h2. Owoce głogu suszone
*Owoce głogu są prawdziwym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego.* Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, zwłaszcza epikatechin i kwercetyny, wzmacniają serce i naczynia krwionośne, *poprawiają krążenie krwi i pomagają uregulować ciśnienie tętnicze*.
Owoce głogu już od bardzo dawna uważane są za niezwykle cenny surowiec zielarski. *W medycynie ludowej Europy stosowano je na wszelkie choroby serca i układu krążenia, przygotowując z nich wywary, nalewki i wina.* Zalecano je w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego, gdyż wspomagają trawienie i działają rozkurczowo, oraz przy problemach skórnych i cukrzycy, co uzasadnia zawarte w nich bogactwo flawonoidów. *Związki czynne obecne w olejkach eterycznych owoców łagodzą napięcie nerwowe, dlatego głóg stosowano również w przypadku bezsenności, wyczerpania i nadmiernej drażliwości.*
Owoce głogu znalazły swoje miejsce także w kuchni - chętnie przetwarzano je dawniej na dżemy, soki i nalewki. Są jadalne także na surowo. Mają przyjemny, słodki smak, ale nie są zbyt popularne, gdyż w ich wnętrzu znajduje się spora pestka.
!
*Owoce głogu dbają o funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego* na kilka sposobów:
* wzmacniają *mięsień sercowy*,
* pomagają uregulować *rytm pracy serca*,
* pomagają utrzymać *prawidłowe ciśnienie tętnicze* krwi,
* *wzmacniają i uszczelniają* naczynia krwionośne,
* podnoszą *wydolność całego układu krążenia*.
Dodatkowo owoce głogu wykazują działanie uspokajające i rozkurczowe na mięśnie gładkie. Dzięki temu *koją nerwy, sprzyjają regeneracji i relaksacji*.
[1, 2]
!
* dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych
* dla prawidłowego krążenia
* stres, rozdrażnienie, podwyższone napięcie nerwowe
* okres klimakterium u kobiet
!
*Głóg - owoce suszone 100%.* Surowiec najwyższej jakości!
!
Owoce głogu mają te same właściwości, co kwiaty głogu. Różnica polega na tym, że z owoców można przyrządzić więcej preparatów. Można także połączyć stosowanie obu surowców.
*+Owoce głogu - herbata:+*
1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, zagotować i gotować przez 3-5 minut. Odstawić na 30 minut pod przykryciem, a potem przecedzić przez sito i dodać do smaku miód. Pić 1-2 razy dziennie po 1 szklance odwaru.
*Głóg należy stosować przez co najmniej 3 miesiące!*
!
Kwiaty głogu.
!
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę, niedociśnienie.
Osoby przyjmujące leki na choroby serca i układu krążenia oraz hipotensyjne powinny skonsultować stosowanie głogu z lekarzem lub fitoterapeutą.
!
*Głóg jednoszyjkowy* (_Crataegus monogyna_) należy do rodziny różowatych. Jest gatunkiem rodzimym dla Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Kaukazu. Obecnie występuje również w Ameryce Północnej oraz w Australii i Nowej Zelandii. Rośnie w lasach, zaroślach, przy drogach, a niekiedy stanowi element żywopłotu. Toleruje różne gleby, unika jedynie torfu oraz ubogiego, piaszczystego podłoża.
Głóg może być krzewem lub małym drzewem. Sięga od 6 do 8 m wysokości. Jego korona jest bardzo gęsta, a gałęzie pokryte są cierniami. Głóg posiada charakterystyczne liście o kształcie 3-7 klapowym z głębokimi wcięciami. U nasady liści wyrastają przylistki. Kwiaty są białe i pięciopłatkowe, tworzą podbaldachy. Z dna kwiatowego wystają liczne pręciki o ciemnoróżowych główkach oraz jeden słupek z pojedynczą szyjką. Owoce głogu są kuliste lub owalne, o karmazynowym kolorze. Dojrzewają od sierpnia do października. Wewnątrz nich znajdują się nasiona, które rozsiewane są przez zwierzęta.
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Głóg owoc*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_04_14_Głóg_owoc.webp!
!
1. http://rozanski.li
2. Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. http://www.phie.pl
3. https://www.webmd.com
4. http://www.ekologia.pl
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.pfaf.org