• Gorczyca biała nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Gorczyca biała nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Gorczyca biała nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Sinapis alba

Gorczyca biała nasiona

Niezbędny składnik musztardy, a także licznych sosów i marynat.

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 184 sztuk
    5,27
    W magazynie: 184 sztuk
    5,27
    W magazynie: 17 sztuk
    29,37
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Gorczyca biała (Sinapis alba)

To jednoroczna roślina, która pochodzi z południa Europy – regionów Morza Śródziemnego i Azji. Znana i stosowana w kuchniach i medycynie ludowej od wieków, swoją polską nazwę zawdzięcza goryczce, którą czuć, gdy rozgryzie się małe nasionka. Gorczyca znana jest powszechnie jako musztardowe ziele, ponieważ to właśnie z jej nasionek wytwarza się musztardy różnych ostrości – najostrzejsza jest musztarda rosyjska.

Gorczyca zawiera związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze i właśnie z tego względu świetnie nadaje się do konserwowania pokarmów. Jest nieodzownym dodatkiem marynat, a ponieważ wspomaga trawienie, jest idealną przyprawą do ciężkostrawnych potraw z kapusty, np. bigosu, tłustych mięs i sosów. Pasuje także do jaj i serów.

Gorczyca znana była już za czasów neolitu, a w starożytności używano jej nie tylko w celach kulinarnych. Hipokrates, Dioskurides i ich następcy przypisywali jej działanie moczopędne, przeciwbólowe, przeczyszczające, rozgrzewające i afrodyzyjne. Gorczyca miała pomagać w przypadku chorób skórnych, szkorbutu, padaczki, paraliży, odmrożeń kończyn i bolących stawów. Do dziś używa się woreczków napełnionych gorczycą do masowania obolałych miejsc i przykładania w miejsca bóli reumatycznych.


GORCZYCADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Wspomaga trawienie

Gorczyca wzmaga apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych i żółci. Spożywana w towarzystwie ciężkostrawnych potraw i tłustych dań mięsnych znakomicie usprawnia procesy trawienne. Do tego celu można ją w spożywać także w postaci herbaty.

  • Łagodna dla żołądka i jelit

Substancje śluzowe zawarte w nasionach gorczycy powlekają błonę śluzową jelit i żołądka, sprzyjając jej regeneracji i chroniąc ją przed podrażnieniami.

  • Działa wykrztuśnie

Napary z gorczycy wspomagają odkrztuszanie i odblokowują drogi oddechowe.

  • Afrodyzyjak

Gorczyca wzmaga ukrwienie narządów miednicy, co czyni je bardziej wrażliwymi.


GORCZYCAZASTOSOWANIE


Kulinarnie gorczycę stosuje się do wyrobu musztard, jako dodatek do marynat, sosów, dań mięsnych i kapuścianych.

Zdrowotne zastosowanie obejmuje pobudzanie apetytu, wspomaganie trawienia, ochrona śluzówki przewodu pokarmowego, pomoc w odkrztuszaniu, rozgrzewanie ciała.


SPOSÓB UŻYCIA


Według uznania do smaku.


SKŁAD FITOCHEMICZNY


Synapina – fenylokwas, olejki lotne, śluzy, tłuszcze, glikozydy, białka i sole mineralne.


PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE


Duże dawki gorczycy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, a także wywołać biegunkę i trudności w oddychaniu.

Nie zaleca się stosowania gorczycy kobietom w ciąży i karmiącym!

Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.

Nie stosować w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Gorczyca biała – nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://hort.purdue.edu
2. http://practicalplants.org
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. https://hipokrates2012.wordpress.com



Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Trawienie
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży
Krótki opis produktu: Niezbędny składnik musztardy, a także licznych sosów i marynat.
Nazwa łacińska: Sinapis alba

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    janina k., W dniu: 22.01.2021

    OK

  • Ocena: (5/5)

    Stanisława G., W dniu: 24.08.2020

    Bardzo dobra, swieża i odpowiednio ostra

  • Ocena: (5/5)

    Elżbieta S., W dniu: 01.06.2020

    Nieoceniona w kuchni

  • Ocena: (5/5)

    Beata K., W dniu: 30.08.2018

    Jak zwykle z Magicznego Ogrodu bardzo dobra jakość.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK