• Graviola owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Graviola owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Graviola owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Annona muricata

Graviola owoc

100% owoc mielony bez cukru. Pyszny i bardzo odżywczy dodatek do deserów, lodów, owsianek i koktajli.

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    32,21
    W magazynie: 0 sztuk
    32,21
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Graviola – owoc

Graviola (Annona muricata) to drzewo tropikalne o dużych i wyjątkowo smacznych owocach. Uprawiane jest głównie w Ameryce Południowej. Kwitnie przez cały rok i owocuje każdego miesiąca, dlatego tam gdzie występuje, jej owoce są powszechnie spożywane i przetwarzane na wiele sposobów.

Owoce gravioli wyróżniają się wysoką zawartością bioaktywnych związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Mają ciekawy smak i aromat, określany jako połączenie ananasa i truskawki, a także przyjemną, kremową konsystencję. Dojrzałe owoce zjadane są najczęściej na surowo, a ponadto produkuje się z nich soki, lody, sorbety, napoje, batony i rozmaite desery, a niedojrzałe dodaje się do zup jako warzywo. Na Kubie przyrządza się smoothie z miąższu gravioli, mleka i cukru trzcinowego o nazwie champola. W Indonezji spotkać możemy słodkie żelki nazywane dodol sirsak, które przygotowuje się gotując graviolę w wodzie z cukrem.

Owoce te znalazły również swoje miejsce w tradycyjnej, południowoamerykańskiej medycynie. Sporządzano z nich dawniej preparaty na gorączkę, bóle głowy, biegunki, problemy z sercem i żołądkiem oraz cukrzycę. Medycyna wykorzystywała ponadto liście, korę i nasiona gravioli.


OWOCE GRAVIOLIDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Graviola to wysoce odżywczy owoc, bogaty w węglowodany i ubogi w tłuszcz. Zawiera istotną ilość witaminy C, a także pewne ilości witamin z grupy B i składników mineralnych.
  • Najważniejszym jednak elementem owocu gravioli są substancje bioaktywne z grupy polifenoli, beta-karotenów, seskwiterpenów i innych. Wykazują one silne właściwości przeciwutleniające, obniżając poziom stresu oksydacyjnego w organizmie i chroniąc komórki przed jego szkodliwym działaniem.
  • Dodatkowo obecne w gravioli beta-karoteny pozytywnie wpływają na wzrok [1].


GRAVIOLAZASTOSOWANIE


Sproszkowaną graviolę warto zastosować jako odżywczy dodatek do posiłków lub po prostu jako ciekawe urozmaicenie smakowe.

Niektórzy stosują owoc gravioli jako wsparcie podczas chemioterapii [1].


SPOSÓB UŻYCIA


Przyjemny, słodko-kwaśny smak gravioli pasuje szczególnie do potraw i produktów słodkich oraz neutralnych. Warto dodawać ją do jogurtów, koktajli, sałatek owocowych i twarożków. Można również spożywać ją bezpośrednio. Lepiej nie dodawać jej do potraw gorących, aby nie utracić cennych wartości odżywczych.


SKŁAD


Graviola – owoc suszony w proszku 100%. Bez dodatku cukru, soli, wypełniaczy, konserwantów, czy substancji przeciwzbrylających. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Polska nazwa botaniczna gravioli brzmi flaszowiec miękkociernisty. Roślina ta należy do rodziny flaszowcowatych (Annonaceae) i jest rodzima dla tropikalnych rejonów Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej oraz dla Karaibów. Największe jej uprawy znajdują się w Ameryce Południowej. Graviola rośnie na nizinach, zwykle w lasach lub na wybrzeżach. Toleruje ubogie gleby, lecz nie znosi zimna.

Graviola jest niedużym drzewem dorastającym do 10 m wysokości. Jej liście są duże, z wierzchu ciemnozielone i lśniące, a od spodu jasnozielone i matowe. Mają podługowaty kształt i mierzą od 8 do 16 cm długości. Kwiaty gravioli są bladożółte i składają się z grubych, mięsistych płatków, które wyrastają po trzy w dwóch okółkach. Płatki zewnętrzne mają sercowaty kształt i do 5 cm długości, wewnętrzne mają kształt łódkowaty i są nieco mniejsze. W środku znajduje się kuliste dno kwiatowe złożone z gęsto upakowanych słupków i pręcików. Owoce gravioli są duże i mają nerkowaty kształt. Ich długość sięga do 35 cm. Pokryte są zieloną skórką z licznymi, miękkimi kolcami. Ich miąższ jest biały, soczysty i słodko-kwaśny, a nasiona czarne.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Graviola – owoc mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Właściwości lecznicze gravioli (Annona muricata L.) http://www.czytelniamedyczna.pl
2. https://www.drugs.com
3. https://www.webmd.com
4. https://www.healthbenefitstimes.com
5. https://en.wikipedia.org
6. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Brazylia
Smak: słodki, kwaśny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowe oczy, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Stanisława T., W dniu: 23.09.2019

    mam nadzieję, że będzie skuteczny, na efekty trzeba poczekać

  • Ocena: (5/5)

    alicja k., W dniu: 02.11.2018

    jestem zadowolona z zakupu.....

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK