Powiadom mnie o dostępności rozmiaru mailem.
To roślina wybierana przede wszystkim w celu złagodzenia objawów kataru siennego i wzmocnienia naturalnej odporności, jednak jej działanie na organizm jest znacznie szersze. Guduchi przyczynia się do zrównoważenia ogromnej ilości procesów fizjologicznych zachodzących w naszym ciele, dlatego w Indiach, skąd pochodzi, stosowana jest w tak dużym zakresie dolegliwości. Medycyna współczesna intensywnie bada potencjał prozdrowotny tej rośliny od ponad 30 lat.
Guduchi, bądź też amrita albo giloy, to sproszkowana, zdrewniała łodyga pochodząca z pnącza Tinospora cordifolia. Stosowana jest w medycynie Indii od czasów starożytnych i ceniona bardzo wysoko za wyjątkowe właściwości odżywcze i rewitalizujące. Zalicza się ją do adaptogenów, czyli do substancji zwiększających odporność organizmu na stres i trudne czynniki zewnętrzne. Dawni lekarze hinduscy przepisywali pacjentom guduchi w gorączce, cukrzycy, żółtaczce, chronicznej biegunce, w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, w stanach wyniszczenia i niedożywienia, w chorobach serca i w reumatoidalnym zapaleniu stawów, a nawet chorym na trąd. Hindusi mówią, że najcenniejsze pnącze Tinospora cordifolia to te, które oplata drzewo neem (Azadirachta indica), gdyż obie te rośliny potęgują nawzajem swoje właściwości.
Guduchi pomaga zmniejszyć symptomy alergii objawiające się pogorszeniem funkcjonowania nosa i zatok. W 2005 roku przeprowadzono badanie kliniczne z udziałem 75 pacjentów cierpiących na alergiczny nieżyt nosa. Wyniki były zadziwiające. Okazało się, że doustne stosowanie Tinospora cordifolia w okresie nasilenia alergii wpłynęło na całkowite ustąpienie objawów u znacznej większości badanych: niedrożność nosa ustąpiła u 61% badanych, kichanie u 83%, a nadmierna produkcja wydzieliny nosowej u 69% [4].
Kolejną, dobrze udokumentowaną właściwością guduchi jest immunomodulacja. Roślina ta zawiera szereg związków czynnych, które działają między sobą synergistycznie i wspierają naturalną odporność organizmu poprzez kilka mechanizmów:
- zwiększają ilość komórek odpornościowych w organizmie,
- aktywują i stymulują różne rodzaje komórek odpornościowych podczas odpowiedzi immunologicznej,
- zwiększają produkcję cytokin – białek, które aktywują komórki odpornościowe,
- zwiększają zdolności fagocytarne makrofagów (makrofagi pochłaniają – fagocytują patogeny, np. szkodliwe bakterie i ich wytwory).
Związki obecne w guduchi obniżają poziom stresu oksydacyjnego w organizmie i chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami. Wysoka aktywność antyoksydacyjna guduchi pozytywnie wpływa na odporność, a ponadto wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny.
Wykazano, że guduchi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi poprzez obniżenie wchłaniania spożytych węglowodanów, wspieranie trzustki w produkcji i wydzielaniu odpowiedniej ilości insuliny oraz regulację metabolizmu glukozy w wątrobie.
Guduchi zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i komórek nerwowych. W eksperymentach dowiedziono, że stosowanie guduchi skutkuje poprawą nastroju, lepszą pamięcią i zwiększoną odpornością organizmu na stres.
- korzystnie wpływa na ruchomość i elastyczność stawów,
- wykazuje ochronny wpływ na wątrobę i wspiera jej prawidłowe funkcjonowanie,
- wspomaga pracę nerek i sprzyja wypłukiwaniu złogów z nerek i dróg moczowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu kwasu moczowego we krwi.
Guduchi (Tinospora cordifolia) cięte lub mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Guduchi zawiera mnóstwo aktywnych biologicznie substancji, które zaliczane są do alkaloidów, laktonów diterpenowych, glikozydów, steroidów, seskwiterpenów, fenoli i polisacharydów.
Guduchi – herbata (ziele cięte):
1 łyżkę ciętego ziela zalać szklanką wrzątku. Należy parzyć 20-30 minut pod przykryciem. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance.
Guduchi – ziele mielone:
3 g proszku wymieszaj z niewielką ilością miodu i spożyj po posiłku. Stosuj 2 razy dziennie.
Guduchi razem z Ziele bacopa monnieri i Evolvulus alsinoides to jedna z najlepszych mieszanek roślinnych wzmacniających pamięć [3].
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
Tinospora cordifolia należy do rodziny miesięcznikowatych. Występuje na tropikalnych obszarach Indii, Bangladeszu, Birmy i Sri Lanki. Lubi gleby dobrze wysuszone, gliniaste lub piaszczyste. Rośnie w suchych lasach liściastych, w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Tinospora cordifolia jest pnączem, które szybko się rozprzestrzenia i osiąga do 15 m długości. Jego łodyga rozgałęzia się i drewnieje z wiekiem. Porasta liśćmi o sercowatym kształcie i wyraźnym unerwieniu, których długość liczy od 10 do 20 cm. Wyrastają one na długich ogonkach, a ich powierzchnia pokryta jest drobnymi włoskami. Kwiaty guduchi pojawiają się, zanim na roślinie wyrosną liście. Są zielono-żółte i bardzo małe. Składają się z kilku płatków odgiętych do tyłu, a z ich środka wystają białawe pręciki z żółtymi główkami. Po zapyleniu przekształcają się w kuliste owoce pestkowe, które czerwienieją w miarę dojrzewania.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Na Wasze życzenie do produktu Guduchi dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:
Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.
1. Tinospora cordifolia: One plant, many roles. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Tinospora cordifolia (Guduchi), a reservoir plant for therapeutic applications: A Review. http://www.niscair.res.in
3. https://examine.com
4. Efficacy of Tinospora cordifolia in allergic rhinitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. http://easyayurveda.com
6. http://www.pfaf.org
7. https://en.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas