• Guma brzoskwiniowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Guma brzoskwiniowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Guma brzoskwiniowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Peach gum

Guma brzoskwiniowa

Żywica ta jest jadalna. Pobudza pracę jelit. W Chinach i Japonii robi się z niej desery.

    • ; 1
  • W magazynie: 29 sztuk
    14,54
    W magazynie: 29 sztuk
    14,54
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Żywica brzoskwini – peach blossom tears

Żywica brzoskwiniowa, nazywana też „łzami brzoskwini” lub gumą brzoskwiniową, pozyskiwana jest z chińskich drzewek brzoskwiniowych. Wypływa po nacięciu drzewa, następnie twardnieje i wtedy jest zbierana. Jej grudki są przezroczyste i mają bursztynową barwę.

Żywicę brzoskwiniową wykorzystuje się w kuchni, w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

W Chinach żywicę brzoskwiniową spożywa się w celach prozdrowotnych. Tradycyjna Medycyna Chińska uznaje ten surowiec za korzystny dla skóry oraz układu trawiennego i odpornościowego. Żywicy tej przypisywane są także właściwości przeciwstarzeniowe i optymalizujące procesy zapalne.

Jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne, to żywica brzoskwini pełni tutaj rolę zagęstnika w zupach i deserach. Nadaje potrawom także wyrazisty smak, z uwagi na swoją zdolność do pochłaniania substancji smakowo-zapachowych. Dodawana jest również do napojów – zarówno zimnych (koktajle), jak i gorących (herbaty).


ŻYWICA BRZOSKWINIOWADZIAŁANIE

  • pobudza ruchy jelit i redukuje zaparcia
  • działa osłaniająco na śluzówkę przełyku, żołądka i dwunastnicy
  • uelastycznia skórę i redukuje zmarszczki


ZASTOSOWANIE

  • jako dodatek do potraw i napojów
  • jako główny składnik deserów (po przygotowaniu smakuje jak żelki)
  • jako suplement
  • jako składnik kosmetyków


SKŁAD


Żywica brzoskwiniowa 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA


Przed każdym spożyciem żywicę brzoskwiniową należy namoczyć na noc w wodzie. Inaczej jest niestrawna i szkodliwa dla żołądka.

Najprostszy deser z gumą brzoskwiniową:

1. Namocz garść żywicy w wodzie i pozostaw na noc (minimum 8, maksymalnie 12 h) – żywica powinna napęcznieć i zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.

2. Usuń ewentualne zanieczyszczenia (ich występowanie jest normalne).

3. Odsącz i przemyj napęczniałą żywicę pod bieżącą wodą.

4. W garnku zagotuj 2-3 szklanki wody, wrzuć żywicę i ponownie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz grzanie. Przykryj garnek i gotuj żywicę maksymalnie przez 60 minut, aby była miękka i gumowata, ale nie roztopiła się całkowicie.

5. Do garnka dodaj miód – tyle, ile lubisz :) i owoce liczi z puszki łącznie z syropem. Duś przez kolejne 5 min. Deser gotowy!

Tradycyjnie gumę brzoskwiniową łączy się z owocami longana, ale w naszym kraju ciężko o te owoce, nawet w puszcze. Można je więc zastąpić owocami liczi. A może wolisz inne? Poksperymentuj :)


PRZECIWWSKAZANIA


Żywicy nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące ani małe dzieci.


ŹRÓDŁA


1. Peach Gum 101 – Everything You Need To Know. https://madamngrecipe.com/peach-gum-ingredient/
2. Peach Resin. https://powing.com/product/peach-resin/
3. Peach gum with lychee. https://onolicioushawaii.com/peach-gum-with-lychee/



Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Sprawne jelita, Zdrowie skóry, Regenaracja stawów i ścięgien (kontuzje), Trawienie
Ostrzeżenia: nie stosować u małych dzieci, nie dla kobiet w ciąży i karmiących

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK