Herbata biała Pai Mu Tan „White Peony”
To szlachetna, biała herbata pochodząca z Chin, a dokładniej z ogrodu Huling, mieszczącego się w prowincji Fujian na południowym-wschodzie kraju.
Liście herbaty pai mu tan to wysuszone topy wraz z otaczającymi je dwoma młodymi listkami. Kolor suszu jest niejednolity i widać w nim kilka odcieni zieleni: od bardzo bladej, poprzez żywą lub oliwkową, aż po szmaragdową. Zaparzone liście pachną słodko i drzewnie, dają lekki, świeży napar o nietypowym smaku. Warto zarezerwować sobie trochę czasu, aby móc podelektować się tą herbatą bez pośpiechu.
Wyjątkowy smak herbaty pai mu tan kształtuje się podczas produkcji i może różnić się w zależności od tego, ile czasu trwają poszczególne etapy. Zaraz po zbiorach świeże liście przeznaczone na tę herbatę pozostawia się na słońcu do zwiędnięcia na 1-3 dni, a następnie układa w stosy, aby wywołać krótki proces fermentacji, trwający od 30 minut do 3 godzin. Na koniec liście suszy się i pakuje. Podczas każdego etapu produkcji liście traktowane są bardzo delikatnie, co pozwala na zachowanie ich pięknego kształtu w gotowym suszu herbacianym.
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
80-85°C
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1-1,5 minuty, każde kolejne wydłuż o 30-60 sekund. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 3 razy.
Herbata Pai Mu Tan daje napar o przyjemnie słodkim, orzechowym zapachu. Smak zaskakuje kwaskowatą nutą, która przywodzi na myśl cytryny i pomarańcze. Czuć lekką, nieprzytłaczającą cierpkość i bardzo delikatną słodycz. Kolor naparu jest bladozielony.
Herbata biała 100%.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas