Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Herbata biała Pai Mu Tan First Flush
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Herbata biała Pai Mu Tan First Flush

  • W magazynie: 1 sztuk
    29,57
    W magazynie: 1 sztuk
    29,57
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata Nepal Pai Mu Tan First Flush to niezwykle delikatna, biała herbata zbierana i produkowana ręcznie w nepalskiej prowincji Sindhupalchowk.

Zbiory herbat nepalskich odbywają się w czterech sezonach na przestrzeni roku i są to: first flush, second flush, monsoon flush oraz autumn flush. Sezon first flush rozpoczyna się pod koniec marca i trwa do końca kwietnia. Herbaty zbierane w tym okresie charakteryzują się delikatnymi i kruchymi listkami, które dają bardzo subtelne lecz bogate w smaku napary. Są cenione najwyżej spośród wszystkich herbat i produkowane z wyjątkową troską. Są również najdroższe, ponieważ mogą być wytworzone w ograniczonej ilości, a popyt na nie zawsze jest wysoki.

Nepal to doskonałe miejsce do produkcji wyśmienitych herbat, gdyż większość jego powierzchni pokrywają wysokie góry. Plantacje najlepszych herbat, zwanych Orthodox Teas, rozmieszczone są w sześciu regionach wschodniego Nepalu i znajdują się na wysokościach od 900 do 2100 metrów n.p.m. Panuje tam rześki i wietrzny klimat, a opadów deszczu nie brakuje. Herbaty te odznaczają się najwyższą jakością i przeznaczone są w 96% na eksport. Warto również wspomnieć, że produkowane są wyłącznie przez małe, rodzinne przedsiębiorstwa i są źródłem zatrudnienia oraz dochodu dla dużej części nepalskiego społeczeństwa.


ZAPARZANIE

Ilość

1-2 łyżki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
1 płaska łyżka na małą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia

~ 80-90°C

Długość parzenia

1 parzenie: 3 minuty, każde kolejne należy wydłużyć o minutę. Liście można zalać 3 razy.


Smak, aromat i barwa naparu

Pierwsze zaparzenie daje złoto-zielony napar o bardzo łagodnym aromacie, który przypomina siano i owoce cytrusowe. Jego smak jest cudownie orzeźwiający. Wyraźnie czuć w nim nutę pomarańczy, za to goryczka jest niewyczuwalna.

Smak naparu po drugim zaparzeniu nabiera pełności i głębi, ale wciąż jest bardzo subtelny. Tym razem można wyczuć w nim bardzo łagodną nutkę goryczki, tak jakby wewnątrz znalazła się cała pomarańcza wraz ze skórką. Napar pachnie bardziej słodko, jak połączenie kwiatów i owoców.

Po trzecim zalaniu liści napar jest najciemniejszy w kolorze i wciąż zaskakująco głęboki w smaku. Warto przyjrzeć się listkom wyjętym z naparu, które po rozwinięciu w wodzie prezentują się bardzo estetycznie. Mają jednolity, oliwkowy kolor, są niepokruszone i składają się prawie wyłącznie ze szczytowych części krzewu, czyli z pączka i dwóch sąsiednich listków, co bardzo dobrze świadczy o tej herbacie.


SKŁAD

Herbata biała 100%.

Kraj pochodzenia: Nepal

Masz pytanie? Napisz do nas