• Herbata  czarna - Assam Blend TGFOP
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata  czarna - Assam Blend TGFOP
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata  czarna - Assam Blend TGFOP
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Herbata czarna - Assam Blend TGFOP

    • ; 1
  • W magazynie: 15 sztuk
    9,79
    W magazynie: 15 sztuk
    9,79
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata Assam Blend Czarna TGFOP First Flush

To mieszanka wysokiej jakości herbat czarnych z indyjskiej prowincji Assam. Świetnie smakuje i nie wymaga pracochłonnego parzenia. Idealna do codziennego picia przy posiłku lub deserze.

TGFOP, czyli „tippy golden flowery orange pekoe”, oznacza, że do produkcji tej herbaty zostały użyte całe, niepołamane pąki i szczytowe listki krzewu herbacianego. To ceniona klasa herbat czarnych, ponieważ im więcej pąków i najmłodszych listków, tym lepszy aromat i smak. O jakości świadczy także nierozdrobniony susz.

Plantacje herbat w Assamie to pozostałości po brytyjskich czasach kolonialnych, których wspomnienia często budzą negatywne uczucia w mieszkańcach Indii i wielu innych krajów. Uprawa herbaty przyjęła się jednak tutaj na tyle dobrze, by stać się istotnym elementem lokalnej ekonomii i pozytywnie na nią wpływać. Indyjskie herbaty warto spróbować głównie dlatego, że wyraźnie różnią się one smakiem i aromatem od herbat chińskich. Oddziałuje na to szereg czynników: przede wszystkim inny klimat i warunki upraw. Osobiście uważam też, że znaczenie ma tutaj herbaciane rzemiosło, któremu Chińczycy oddają się z wielką pasją i starannością. W Indiach i na Sri Lance herbata stanowi ważny element życia codziennego, ale nie spotkamy się tam z ceremonią herbacianą ani czcią, jaką Chińczycy czy Japończycy oddają herbacie. Hindusi i Lankijczycy potrafią jednak zrobić herbatę, która doskonale komponuje się z mlekiem i cukrem albo pasuje do deseru.


ZAPARZANIE


Ilość:
1 czubata łyżeczka na kubek lub większą filiżankę (250-300 ml)
1 płaska łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia:
świeżo zagotowana woda

Długość parzenia:
I parzenie 1-2 minuty
II parzenie 3-5 minut


SMAK, AROMAT


Assam Blend to wdzięczna herbata odporna na przeparzenie. Dobrze smakuje zarówno po krótkim, jak i po dłuższym zaparzeniu. Charakteryzuje się delikatną, nieprzytłaczającą goryczką. Jej smak jest wyrazisty, pełny i zrównoważony. W aromacie wyczujemy nuty drzewne i rodzynkowe.


SKŁAD


Mieszanka wysokiej jakości herbat czarnych z Assamu 100%.



Kraj pochodzenia: Indie

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK