Herbata Ceylon OP1 High Grown
To jedna z najlepszych czarnych herbat dostępnych w naszym sklepie. Charakteryzuje ją zachwycający aromat i wyśmienity, pełny smak. Z pewnością docenią ją zarówno smakosze, jak i Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z herbatą.
Krzewy przeznaczone do produkcji tej herbaty rosną wysoko w górach Sri Lanki na wysokości powyżej 2000 m n.p.m. Panuje tam duża wilgotność, opady są obfite, a temperatury umiarkowane. Krzewy są więc bujne i soczyście zielone, a plantacje zajmują 4% powierzchni wyspy, co odpowiada prawie 200 hektarom.
Liście zbierane są ręcznie, głównie przez kobiety. Sri Lanka jest jednym z niewielu krajów, w którym do zbiorów liści herbacianych w ogóle nie używa się maszyn. Delikatne obchodzenie się z liśćmi zapewnia im nie tylko piękny wygląd, lecz także równomierną oksydację, a co za tym idzie – doskonały, harmonijny smak.
PARZENIE
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
Świeżo zagotowana woda
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1-2 minuty, drugie 3-5 minut. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu.
SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Napar uzyskany z tej herbaty posiada ciemną, mahoniową barwę. Jego zapach natychmiastowo przykuwa uwagę. Jest upojnie słodki, głęboki, wielowarstwowy. Liście wyjęte z naparu pachną jak dojrzałe wiśnie zanurzone w czekoladzie. Ciężko oderwać od nich nos.
Smak naparu po pierwszym, 1-minutowym zaparzeniu jest idealnie zrównoważony i „okrągły”. Doskonale zgrywa się z aromatem. Po przestygnięciu wyraźnie czuć w nim słodkawe, drzewne nuty, które równoważy bardzo delikatna goryczka.
SKŁAD
Herbata czarna 100%.