Herbata czarna - Ceylon OP Dimbula Uduwela 50g
Herbata czarna Ceylon OP Dimbula Uduwela
To wysokiej jakości czarna herbata pochodząca ze Sri Lanki. Składa się z wyjątkowo długich, poskręcanych liści i pozbawiona jest pączków. Susz jest czarno-srebrzysty i starannie wykonany, nie kruszy się i efektownie wygląda. Pachnie dojrzałymi owocami i dziką różą, przywodząc na myśl jesień.
Dimbula to nazwa regionu leżącego w południowej części Sri Lanki, gdzie produkuje się tą szlachetną herbatę. Plantacje położone są na wyżynie sięgającej od 1100 do 1600 m n.p.m. i znajdują się w strefie deszczy monsunowych, które spadają od maja do września. Przez resztę roku panuje tam klimat wilgotny, nieco wietrzny i rześki, który jest idealny dla rozległych, soczysto zielonych plantacji herbaty.

PARZENIE
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- niecała łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
Świeżo zagotowana woda
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać minutę, drugie 2-3 minuty. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu.

SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Dimbula Uduwela to intensywna czarna herbata, w której podczas uważnego picia można wyczuć subtelne nuty owoców i karmelu. Kolor naparu jest ciemnoczekoladowy, a zapach przypomina słodkie jabłka. Po pierwszym zaparzeniu smak naparu jest dość gorzki, ale po drugim i trzecim zalaniu nabiera delikatnej, karmelowej słodyczy.
Napar znakomicie smakuje z dodatkiem mleka albo brązowego cukru i cytryny.

SKŁAD
Herbata czarna 100%.
***