Herbata Irańska Lahidżan FBOP1
Lahidżan to miasto leżące w północnym Iranie nad Morzem Kaspijskim. Jest stolicą prowincji Gilan. Ze względu na bliskość morza, obszar ten charakteryzuje się klimatem gorącym i jednocześnie wilgotnym, który doskonale nadaje się do uprawy herbaty. To właśnie tam założono pierwsze irańskie plantacje herbaty w 1899r. Stało się to za sprawą księcia Kashef Al Saltaneh, który wybrał się do Indii udając francuskiego robotnika, zatrudnił się na plantacji i nauczył się tajników uprawy i produkcji herbaty. Następnie przywiózł do Iranu skradzione sadzonki i założył plantację w okolicach Lahidżanu, z którego pochodził. Irańczycy do dziś uprawiają herbatę w tym rejonie, a historia księcia Kashefa została upamiętniona w Irańskim Narodowym Muzeum Herbaty.
Herbata Lahidżan FBOP1 wyróżnia się wysoką jakością i zdecydowanym smakiem. Orzeźwia i pobudza ciało i umysł. Doskonała do śniadania na słodko. Wypita na początku dnia przyjemnie rozpędza i może nawet zastąpić kawę.
PARZENIE
Ilość:
1-2 łyżeczki na kubek lub większą filiżankę (250-300 ml)
Temperatura parzenia:
Świeżo zagotowana woda
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać minutę, drugie 2-3 minuty. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu.
SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Barwa naparu jest ciemnobursztynowa. Jego zapach otula słodyczą. Jest niezwykle przyjemny, drzewny, a pod spodem nieco cytrusowy. Smak naparu jest mocny i zdecydowany. Jego gorycz jest wyraźna, ale dobrze zbilansowana z nutą cytrusową.
SKŁAD
Herbata czarna 100%.
***