Herbata czarna - Rwanda rukeri
- Cena za 100g:19,50 zł
Produkt niedostępny
Powiadom mnie o dostępności mailem.
Herbata Czarna Rwanda Rukeri
Rwanda to maleńki kraj położony w środkowo-wschodniej Afryce. Mieszczą się tam ogrody herbaciane Rukeri, gdzie produkowana jest wyjątkowa herbata czarna, bardzo ceniona przez wybrednych smakoszy. Na plantacjach panuje wilgotny, tropikalny klimat, ale temperatury są umiarkowane (17-21°C), gdyż ogrody leżą na wyżynie. Krzewy herbaciane rosną na glebie wulkanicznej, która jest zasobna w składniki odżywcze i wodę, co czyni ją bardzo żyzną. Znakomite warunki uprawy sprawiają, że herbata z tego regionu posiada głęboki, przyjemny smak bez cienia goryczy, otulony wyraźnym, słodowym i trochę jakby drzewnym zapachem. Liście tej herbaty są ciemne, niemal czarne, z lekkim srebrzystym połyskiem, długie, ładnie skręcone i słodko pachnące.

PARZENIE
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub większą filiżankę (250-300 ml)
- nieco mniej na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
świeżo zagotowana woda
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1-2 minuty, drugie 3-5 minut.

SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Herbata czarna Rwanda Rukeri daje napar o ciemnobursztynowym kolorze, który zachwyca jeszcze przed spróbowaniem swoim gęstym, uderzająco słodkim zapachem. Smak naparu jest pełny, głęboki, wyraźnie słodkawy i, co ciekawe dla herbaty czarnej, niemal pozbawiony goryczy. Po rozsmakowaniu się w nim można poczuć nuty karmelu, ciastek i suszonych śliwek.
Liście tej wyjątkowej herbaty można zaparzyć dwa razy. Drugie zaparzenie może trwać nieco dłużej niż 2 minuty.

SKŁAD
Herbata czarna 100%.