Herbata czarna China Yunnan OP1
Jak sama nazwa wskazuje, herbata ta powstaje w Yunnanie – południowej prowincji Chin. Jest to górzysta kraina, w której produkuje się herbatę już od prawie dwóch tysięcy lat, a niektóre drzewa herbaciane liczą sobie ponad 1000 lat. Na terenie Yunnanu znajdziemy prawie 200 gatunków lokalnych herbat czarnych, zielonych i czerwonych, które należą do najszlachetniejszych na świecie. Plantacji znajduje się tu bez liku, ponieważ klimat bardzo sprzyja uprawie – jest łagodny i ciepły, a opadów deszczu nie brakuje.
Yunnańskie herbaty cechują się intensywnym i zdecydowanym smakiem i taka jest właśnie herbata Yunnan OP1. Swój unikalny charakter zawdzięcza uprawom, które znajdują się na wysokościach od 1200 do 2000 m n.p.m., a także cechom klimatycznym regionu. Skrót OP oznacza susz bez pączków, ale wysokiej jakości.

PARZENIE
Ilość:
- 1-2 łyżeczki łyżka na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
Świeżo zagotowana woda
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1-2 minuty, drugie 3-5 minut. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu.

SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Herbata China Yunnan zadowoli tych, którzy lubią wyraziste smaki podkreślone cierpkością. Jest pełna charakteru, „kanciasta”, mocna. Nie da się pić jej obojętnie!
Uzyskany napar ma głęboką, ciemnoczekoladową barwę. Pachnie trochę drzewnie, trochę cytrusowo, trochę kwiatowo, bergamotkowo. W smaku jest gorzko-cytrusowy, czym zdecydowanie przypomina grejpfruta. W tle pojawia się wyraźna, ale bardzo przyjemna goryczka, która zaostrza wrażenia smakowe.

SKŁAD
Herbata czarna 100%.