Herbata kwitnąca Flower Bouquet
To kompozycja składająca się z trzech żółtych chryzantem owiniętych zręcznie liśćmi i łodyżkami białej herbaty. Z niepozornej, zielonej kulki powstaje w wodzie piękny kwiatowy bukiet, który może być doskonałym pomysłem na prezent dla ukochanej osoby, wyrazem wdzięczności lub zaskakującym elementem spotkania towarzyskiego.
Każda kulka herbaty kwitnącej produkowana jest ręcznie w Chinach i pakowana hermetycznie. Tworzenie takiej kulki może trwać około godzinę, a cały proces uważa się za dziedzinę sztuki, która powstała kilka wieków temu jako rozrywka dla cesarzy i najbogatszych mieszkańców Chin. Aby taka kulka mogła powstać, należy najpierw zmiękczyć herbaciane listki i łodyżki za pomocą pary wodnej, a potem precyzyjnie spleść je z kwiatami w taki sposób, żeby mogły się rozwinąć po wrzuceniu do gorącej wody.
Ilość:
1 kulka na dzbanek 0,6-1,5 l
Temperatura parzenia:
80-90°C
Do zaparzenia herbaty kwitnącej najlepiej wykorzystać przezroczyste naczynie, w którym efekt rozkwitania będzie najlepiej widoczny. Świeżo przegotowaną wodę należy wlać do naczynia i pozwolić jej ostygnąć jeszcze przez chwilę. W przypadku kulek, które mają kwiaty schowane całkowicie wewnątrz, należy wykorzystać wodę o nieco wyższej temperaturze (80-90°C), gdyż niższa temperatura może spowodować, że kulka nie rozwinie się do końca.
Następnie do wody wrzuca się herbacianą kulkę i obserwuje, jak się rozwija. Nie należy odwracać tej kolejności, gdyż kulka zalana wodą będzie się rozwijać nierówno i mniej efektownie.
Rozkwitanie kulki trwa zwykle od 2 do 5 minut. Nie musimy jej potem wyciągać z naczynia. Herbata raczej nie ulega przeparzeniu, jako że wykonana jest z młodych listków odpornych na długie moczenie i zawiera też łodyżki, które wykorzystuje się do formowania kulki. Naczynie można ponownie napełnić wodą, kiedy na dnie jest jeszcze trochę naparu.
Rozkwitająca kulka Flower Bouquet barwi wodę w dzbanku najpierw na złoty, a potem na bursztynowy kolor. Smak naparu jest delikatnie słodki i bardzo przyjemny dla podniebienia, przywodzi na myśl świeże owoce. Cierpkość nie przytłacza i dobrze równoważy smak herbaty. Na języku pozostaje lekka, cytrusowa nuta. Z naparu wydobywa się przyjemny zapach owoców i kwiatów.
Herbata biała, kwiaty chryzantemy.