Nanga

Herbata Oolong formosa

13,23 zł
  • Cena za 100g:26,46 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności mailem.

Herbata Oolong formosa
Herbata Oolong formosa
Herbata Oolong formosa
Herbata Oolong formosa
Herbata Oolong formosa
Herbata Oolong formosa
Herbata Oolong formosa
Herbata Oolong formosa

Opis produktu

Herbata Oolong Formosa pochodzi z Tajwanu. „Formosa” to określenie nadane Tajwanowi przez portugalskich odkrywców, oznaczające „piękną wyspę”. Opisuje się nim wszystkie oolongi pochodzące z Tajwanu.

Oferowany przez nas oolong formosa jest oolongiem dość wysokiej oksydacji, stąd jego prażono-orzechowy charakter, liście koloru gorzkiej czekolady i pewne podobieństwo do herbaty czarnej. Spośród innych „ciemnych” oolongów, ten wyróżnia się specyficzną dymnością w smaku i zapachu, która zaciekawi niejednego smakosza.

Tajwan słynie z wyjątkowych oolongów, które stanowią większość produkowanej tam herbaty. Mieszkańcy tej wyspy uwielbiają oolongi i wypijają ogromne ich ilości, dlatego tylko część herbat z tego gatunku trafia tam na eksport. Aby więc zasmakować najlepszych tajwańskich oolongów, trzeba tam pojechać.

Produkcja herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w XVIII wieku. Tamtejsze warunki klimatyczne i glebowe są wprost idealne dla krzewów herbacianych, dlatego dziś większość wyspy zajmują plantacje, a jakość produkowanych tam herbat jest nieporównywalnie wysoka. Tajwańskie oolongi uchodzą za najlepsze na świecie.


PARZENIE


Ilość:

- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)


Temperatura parzenia:

około 85-90°C

Temperatura wody w otwartym czajniku spada do 90°C po około 2 minutach od zagotowania.


Długość parzenia:

Pierwsze parzenie powinno trwać 1-1,5 minuty, kolejne 2-3 parzenia należy wydłużyć o 30 sekund, a ostatnie mogą trwać po kilka minut. Oolongi można zalewać około 7 razy.


SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU


Pierwsze parzenie powinno być krótkie, 1-minutowe (ew. 1’ 15”). Uzyskany napar jest dość ciemny, złoto-bursztynowy.

Liście wyjęte z naparu wyraźnie pachną tytoniem i dymem oraz typową dla ulongów wysokiej fermentacji orzechową „prażonością”. Orzechowość ta daje się mocniej wyczuć w zapachu samego naparu, który przywołuje na myśl orzechy piniowe oraz mokre, jesienne liście. Smak naparu jest mocny i wyrazisty, drzewny, lekko gorzkawy. W tle nieustannie pojawia się skojarzenie z dymem, popiołem, papierosem.

Kolejne parzenie daje równie mocny napar co pierwsze. Po trzecim parzeniu herbata nabiera miękkości i łagodnieje. Staje się słodsza i nieco kremowa, ale wciąż pozostawia na języku nuty drzewne.

Czwarte parzenie i każde kolejne przynosi napar zupełnie inny niż na początku. Znika zapach popiołu, a na pierwszy plan wyłania się słodka i przyjemna orzechowość. Warto być cierpliwym, aby dotrzeć do tego momentu, chociaż fani mocnych, wyrazistych smaków będą zachwyceni każdym etapem.


SKŁAD


Herbata oolong 100%.

Opinie (6)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more