Nanga

Herbata Oolong K104

Bestsellery
12,25 zł
  • Cena za 100g:24,50 zł
Wybierz opcję
W magazynie 159 szt
Herbata Oolong K104
Herbata Oolong K104
Herbata Oolong K104
Herbata Oolong K104

Opis produktu

Herbata Oolong K104

Herbata oolong, lub też wulong, nazywana jest w Chinach herbatą turkusową, czyli qing cha i jest tam drugą co do popularności herbatą, zaraz po zielonej. Liście tej herbaty pochodzą z krzewu herbacianego pododmiany wulong/oolong, które uprawiane są w Chinach i na Tajwanie.

Oolong to rodzaj herbaty półfermentowanej, łączący cechy herbaty zielonej i czarnej. Herbata czarna jest w pełni sfermentowana, a zielonej nie poddaje się fermentacji w ogóle. Liście oolong natomiast po osuszeniu i ochłodzeniu zostają poddane fermentacji, którą w pewnym momencie przerywa się, podpiekając listki w wysokiej temperaturze. Następnie są one ciasno zwijane w bryłki lub nitki i prażone w niskiej temperaturze w celu całkowitego wysuszenia. Wszystkie te procesy nadają herbacie oolong zaskakująco bogaty smak i aromat, który w dodatku jest inny dla każdego rodzaju oolonga i zależy od pochodzenia liści oraz od długości ich fermentacji i prażenia.

Liście oolong K104 mają niejednolitą barwę, od jasnozielonej lub nieco żółtawej, poprzez brązowo-zieloną, aż po głęboko ciemnozieloną. Pozwijane są w bryłki o nieregularnym kształcie, dzięki czemu nie łamią się, a po drugim zaparzeniu pięknie się rozwijają, zaskakując swoją objętością.

Oolong K104 to herbata tzw. niższej fermentacji. Można to poznać po charakterystycznej, kwiatowo-owocowej nucie smakowej, a także po wyglądzie rozwiniętych liści, które są jaśniejsze i bardziej zielone, niż liście oolongów poddanych dłuższej, czyli wyższej fermentacji.


PARZENIE


Ilość:

- 1 pełna łyżeczka na kubek lub większą filiżankę (250-300 ml)
- 1 płaska łyżeczka na mniejszą filiżankę (120 ml)


Temperatura parzenia:

85-90°C


Długość parzenia:

Pierwsze parzenie powinno trwać 1-1,5 minuty, każde kolejne wydłuż o 30-60 sekund. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 7 razy.

Przed zaparzeniem herbaty oolong warto przepłukać krótko liście wrzącą wodą, aby pobudzić je do rozwinięcia się. Liście tej herbaty można parzyć nawet czterokrotnie bez utraty smaku i aromatu.

Parzenie w gaiwanie lub w czajniczku można wykonać innym sposobem. Do gaiwanu (300 ml) należy wsypać 2-3 łyżeczki liści, przepłukać je krótko wrzątkiem, a następnie zalać wodą o temperaturze około 90°C na 1-1,5 minuty. Kolejne parzenia są bardzo krótkie, wynoszą 20-30 sekund i należy stopniowo je wydłużać, najpierw o 10 sekund, a potem nieco dłużej. W ten sposób oolong może być parzony nawet kilkanaście razy.


SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU


Pierwsze zaparzenie tej herbaty daje napar o jasnej, słomkowej barwie i wyraźnym, trawiastym zapachu. Smak naparu zachwyca głębią i złożonością. Można w nim wyczuć prażone orzechy i łagodną, liściastą nutę goryczy, która nie przytłacza pozostałych smaków. Pod spodem można wyczuć ledwie dostrzegalny, słodki posmak.

Napar po drugim zaparzeniu jest złoto-zielony. Jego zapach staje się bogatszy i pozwala wyczuć nuty kwiatowe lub nawet lekko miodowe połączone z aromatem prażenia. Smak jest bardziej owocowy i słodkawy, a gorycz łagodnieje.

Smak naparu po trzecim i czwartym zaparzeniu jest delikatniejszy, miękki i doskonale zrównoważony. Goryczka ustępuje miejsca nutom słodkim i kwaskowatym, które przywodzą na myśl smak owoców. W zapachu wciąż czuć kwiaty, a barwa naparu nie blednie.


SKŁAD


Herbata oolong 100%.

Opinie (4)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more