Powiadom mnie o dostępności mailem.
Herbata Red Oolong Royal Pearl wyjątkowo jak na oolonga pochodzi z Tajlandii, ale uprawą krzewów i produkcją tej herbaty zajmują się Chińczycy. Plantacja jest położona w północnej prowincji Chiang Rai, na wysokości 1200-1800 m n.p.m. Panuje tam rześki, wysokogórski klimat, który kształtuje niepowtarzalne walory smakowe tej herbaty. Zimy są nieco chłodniejsze niż w pozostałej części Tajlandii, a lata umiarkowanie gorące.
Plantacje herbaty w północnej Tajlandii stanowią atrakcję dla turystów. Z tarasów licznych Tea Houses można podziwiać malownicze pola krzewów herbacianych, delektując się filiżanką najświeższego oolonga. Rocznie w Chiang Rai powstaje około 200 ton tej szlachetnej herbaty.
Ilość:
- 1 czubata lub 2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
85-90°C (zagotuj wodę, otwórz czajnik i odczekaj 1-2 minuty)
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1-1,5 minuty, każde kolejne należy wydłużyć o 30-60 sekund. Liście można zalewać 7 razy.
Przed zaparzeniem herbaty oolong warto przepłukać krótko liście wrzącą wodą, aby pobudzić je do rozwinięcia się.
Herbata Royal Pearl to oolong o wysokim stopniu oksydacji, w związku z czym jego smak i aromat przypominają herbatę czarną. Kolor naparu jest ciemnobursztynowy, a zapach drzewno-winny, typowy dla herbaty czarnej.
Smak tego oolonga zachwyca głębią i miękkością. Można w nim wyczuć prażone liście. Charakteryzują go nuty karmelowe, a spod spodu wyłania się orzechowa słodycz. Przestygnięty napar smakuje niemal tak, jakby został lekko posłodzony. Jeśli jest odpowiednio zaparzony, otula podniebienie aksamitnym smakiem, pozbawionym goryczki.
Herbata oolong 100%.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas