Genmaicha to pomysł Japończyków. Łączy ona zieloną herbatę bancha (z dolnych liści krzewu herbacianego) z grudkami uprażonego ryżu – zazwyczaj brązowego krótkoziarnistego. Taki ryż najpierw moczy się na noc w wodzie, a na drugi dzień odsącza i praży na suchej patelni. Taki dodatek sprawia, że herbata nabiera zupełnie nowego smaku i aromatu.
Dawniej genmaicha spożywana była przez biedniejszą ludność Japonii, ponieważ wypełnienie ryżem obniżało cenę herbaty. Walory smakowo-zapachowe tej mieszanki sprawiły jednak, że została ona doceniona i dziś chętnie spożywana jest na całym świecie.
Legenda głosi, że gdy służący o imieniu Genmai podawał herbatę samurajowi, z jego rękawa wypadło kilka ziarenek prażonego ryżu i wpadło do herbaty samuraja. Samuraj wpadł w gniew, ponieważ jako wielbiciel herbaty wiedział, że wpłynie to na jej smak. Chwycił więc za miecz i ściął głowę swojemu służącemu. Następnie skosztował „zepsutej” herbaty i odkrył, że tak naprawdę smakuje ona… rewelacyjnie. Poczuł ogromny żal, że zabił Genmaia i aby uczcić jego pamięć, nazwał nową herbatę jego imieniem.
Oferowana przez nas genmaicha to oryginalna herbata pochodząca z Japonii.
Genmaicha pachnie i smakuje wyśmienicie. Wyraźnie czuć prażony ryż, który nadaje tej herbacie ciepły, przyjemny aromat i delikatny, charakterystyczny smak.
1 łyżka na 250 ml, temperatura: 80-85°C.
I parzenie: 1-2 minuty. Każde kolejne wydłuż o minutę.
Aby uzyskać najlepszy smak i aromat, herbatę zaparzaj pod przykryciem, a gdy jest gotowa, oddziel liście od naparu.
Herbata genmaicha 100%. Najwyższa jakość!
Kraj pochodzenia: | Japonia |
---|