Herbata Zielona Long Jing (Lung Ching, Dragon Well, Smocze Źródło lub Smocza Studnia)
Jest to jedna ulubionych herbat Chińczyków. Pochodzi z południowo-wschodniej prowincji Zheijang, której stolicą jest miasto Hangzou. Położone są tam 4 wioski o nazwie Longjing, gdzie produkuje się ten rodzaj herbaty.
Long jing to po chińsku „studnia smoka”. Nazwa ta odnosi się do ciekawych kształtów, jakie tworzy świeża woda po deszczu, która spadła na gęstą wodę ze studni. Chińczykom kształty te kojarzą się z tańczącym smokiem, podobnie jak wirujące liście herbaty long jing, zalane wodą w przezroczystej szklance.
Parzenie w szklance jest bardzo popularnym sposobem przygotowania tej herbaty w Chinach i mimo iż nie jest to najlepszy sposób na wydobycie pełnego smaku i aromatu herbaty, to doskonale pokazuje piękno liści longjinga, które poruszają się w wodzie podczas zalewania wodą.
Swój charakterystyczny, spłaszczony i wydłużony kształt liście longjing zawdzięczają specjalnej obróbce. Zaraz po zbiorach i lekkim wysuszeniu liście praży się na wokach, aby zatrzymać ich utlenianie. Często się je przy tym podrzuca, a następnie wgniata w ścianki woka. Potem następuje selekcja liści i drugi etap prażenia w celu utrwalenia pożądanego kształtu.
Long jing to jedna z najstarszych herbat, a jej historia liczy około 1700 lat. W XVII wieku chiński cesarz Kangxi, a następnie jego syn Qianlong, zaliczyli long jing do herbat cesarskich, czyli gong cha. Oznaczało to, że najlepsze zbiory z plantacji tej herbaty miały być przeznaczone dla cesarza. Tytuł gong cha wywierał ogromny wpływ na przyszłą rangę i produkcję każdej opatrzonej nim herbaty. Co więcej, cesarz Qianlong po pierwszym skosztowaniu herbaty longjing był nią tak zachwycony, że poszedł na plantację i wybrał 18 krzewów, które nazwał cesarskimi i zażyczył sobie regularnie otrzymywać z nich tę herbatę. Krzewy te istnieją do dziś i znajdują się nad jeziorem Xi Hu. Stanowią atrakcję dla wielu turystów, a ceny herbaty z nich pozyskiwanej są podobno wyższe niż cena złota.
Ilość
- 1-2 pełne łyżeczki na szklankę, kubek lub dużą filiżankę (250-350 ml)
- 1 płaska łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia
70-80°C
Długość parzenia
1-3 minuty
Do przygotowania naparu w szklance, tak jak robią to Chińczycy, należy użyć tylko szczyptę liści, aby uniknąć przeparzenia się herbaty. Szklankę napełnia się wodą o odpowiedniej temperaturze do połowy, a następnie wsypuje się herbatę i zalewa naczynie do pełna, obserwując przy tym ruch liści. Naparu nie dopija się do końca, tylko zostawia trochę na dnie, aby móc ponownie zalać go wodą.
Na pierwsze parzenie wystarczy 1 minuta. Uzyskany napar pachnie łagodnie i bardzo przyjemnie. Wyraźnie czuć w nim nuty orzechowe, które powstają w wyniku prażenia liści, a także delikatne aromaty roślinno-trawiaste. Wyjęte liście pachną nieco mocniej – jak orzeszki ziemne i świeżo skoszona trawa. Napar jest jasny, przejrzysty i złoto-zielony. W smaku jest doskonale zrównoważony i pełny. Goryczka jest prawie niewyczuwalna.
Drugie, 2-minutowe zaparzenie daje napar o głębszym smaku, nieco bardziej goryczkowym, ale jednocześnie miękkim i miłym dla podniebienia. Na języku pozostaje lekko słodki posmak. Trzecie, najdłuższe zalanie liści jeszcze bardziej pogłębia smak. Napar zachwyca jednoczesną delikatnością i złożonością.
Herbata zielona longjing 100%.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas