Herbata zielona - Sencha chińska
- Cena za 100g:17,66 zł
Herbata Zielona Sencha z Chin
Pierwsze zapiski na temat senchy pochodzą z I w. n.e. Herbata ta pochodzi z Chin, ale to Japończycy są jej największymi wielbicielami. Chińska produkcja przebiega nieco inaczej niż japońska i polega na przerwaniu fermentacji za pomocą prażenia liści w woku lub w kotle, natomiast w Japonii robi się to wykorzystując działanie pary wodnej.
Niektórzy uważają, że chińska sencha (wym. sencza) jest słabą podróbką senchy japońskiej. Nic bardziej mylnego! Chińczycy są po prostu fanami herbaty, która przechodzi proces prażenia, ponieważ nadaje jej to zupełnie inny aromat, bogatszy w nuty kwiatowo-owocowe. Japończycy natomiast lubią wykorzystywać parę wodną, gdyż pozwala to na zachowanie surowego, trawiastego smaku i zapachu. Zatem żaden rodzaj senchy nie jest gorszy od drugiego. Warto spróbować obu i wybrać zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi.

PARZENIE
Ilość:
1-2 łyżeczki na 250-300 ml, nieco mniej na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
65-80°C
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie 1,5 minuty, kolejne wydłuż o 30-60 sekund.
Smak naparu zależeć będzie od temperatury wody. Jeśli chcemy, aby był mocny i cierpki, liście należy zalać wodą o temperaturze około 80°C. Łagodniejszy napar uzyskamy, jeśli wykorzystamy wodę przestudzoną do około 70°C.
Liście można zalewać 4 razy.

SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Napar po pierwszym, dwuminutowym zaparzeniu jest intensywnie zielony. Jego zapach jest rześki, trawiasty i czuć w nim lekko aromat prażenia. Smak jest wyrazisty i zaskakująco przyjemny. Charakteryzuje się równowagą i prawie niewyczuwalną goryczą.
Po drugim zaparzeniu zapach i smak prażonych orzechów staje się bardziej wyczuwalny. Kolor pozostaje niezmienny. Smak nabiera głębi i złożoności. Jest miękki i pełny.
Po trzecim i czwartym zaparzeniu smak i zapach naparu zdecydowanie łagodnieje, ale nie traci na świeżości i atrakcyjności.

SKŁAD
Herbata zielona 100%.
***