• Herbata zielona Sencha Miyazaki Japonia
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata zielona Sencha Miyazaki Japonia
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Herbata zielona Sencha Miyazaki Japonia

  • W magazynie: 22 sztuk
    14,23
    W magazynie: 22 sztuk
    14,23
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata zielona Sencha Miyazaki pochodzi z pierwszego wiosennego zbioru. Produkowana jest w japońskiej prefekturze Miyazaki, która mieści się nad południowo-wschodnim wybrzeżem wyspy Kiusiu. Plantacje herbaciane znajdują się na obszarze nizinnym, który od południa sąsiaduje z wulkanicznym pasmem Kirishima, od północy i zachodu z górami Kyūshū, a od wschodu – z Oceanem Spokojnym. Okolice powiązane z produkcją herbaty są tutaj niezwykle malownicze.

Umiarkowany klimat wyspy Kiusiu sprzyja uprawie bujnych krzewów o soczystych, intensywnie zielonych listkach. Plantatorzy otaczają swoje ogrody ogromną troską i nie używają pestycydów, ani sztucznych nawozów. Powstająca z tutejszych krzewów herbata Sencha Miyazaki wyróżnia się wielowarstwowym smakiem o wyrazistej nucie umami. Jest wprost uwielbiana przez Japończyków i bardzo ceniona za granicą.

Aby w pełni nacieszyć się smakiem tej szlachetnej herbaty, warto poświęcić dużo uwagi parzeniu i wykonać je w odpowiedniej temperaturze. Zbyt gorąca woda sparzy delikatne listki i sprawi, że napar będzie płytki w smaku.


ZAPARZANIE


Ilość

1 czubata lub 2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia

65-70°C

Temperatura wody w otwartym czajniku spada do 70°C po około 9 minutach od zagotowania.

Długość parzenia

1 parzenie: 1,5 minuty
2 parzenie: 2-2,5 minuty
3 parzenie: 3-4 minuty


Smak, aromat i barwa naparu


Napar uzyskany z tej herbaty jest żywozielony i przejrzysty, typowy dla wysokojakościowych herbat japońskich.

Po pierwszym, 1,5-minutowym parzeniu liście wyjęte z wody zaskakują soczystym zapachem umami, który kojarzy się z aromatem pieczonego mięsa. Zapach naparu jest nieco delikatniejszy – przywołuje na myśl miód i prażone orzechy laskowe. Smak zachwyca złożonością i okrągłością. Jest trochę słodkawy, trochę słonawy i trochę warzywny. Ta doskonała równowaga wciąga tak bardzo, że po chwili idę ponownie zalać liście.

Kolejne dwa parzenia dają napar nieco bardziej miękki i delikatny. W smaku i zapachu można tym razem poczuć łagodne nuty kremowo-mleczne.


SKŁAD

Herbata zielona japońska 100%.

***

Kraj pochodzenia: Japonia

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia N., W dniu: 06.02.2019

    Bardzo smaczna.

  • Ocena: (5/5)

    Danka, W dniu: 05.12.2018

    Bardzo czuć umami :)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK