Powiadom mnie o dostępności mailem.
Herbata Sencha Japońska
Japońska nazwa sencha znaczy dosłownie „herbata duszona” i nawiązuje do kluczowego etapu produkcji tej herbaty, który następuje natychmiast po zbiorze i polega na traktowaniu świeżych listków herbacianych gorącą parą wodną w specjalnych kotłach. Ma to na celu zatrzymanie procesu fermentacji, któremu poddawane są herbaty czarne i czerwone. Pozwala to również na zachowanie w liściach dużej ilości chlorofilu, który nadaje piękny, zielony kolor zarówno liściom, jak i zaparzonej herbacie. Etap parowania jest zasadniczą różnicą pomiędzy zielonymi herbatami japońskimi a chińskimi. W przypadku tych drugich utlenianie w liściach zatrzymuje się poprzez prażenie ich na woku, co nadaje herbacie zupełnie inny zapach i smak.
Po etapie parowania następuje suszenie liści połączone z rolowaniem i ugniataniem, co nadaje im charakterystyczny, wydłużony wygląd, przypominający trawę. Podczas tego procesu liście miękną, uwalniając związki odpowiedzialne za zapach i smak herbaty. Jednocześnie zawartość wody w liściach maleje, co pozwala na zachowanie tych związków w suszu herbacianym. Po tym etapie liście suszy się w suszarniach, a następnie sortuje. Od momentu zbioru do momentu, w którym sencha nadaje się do zaparzenia, upływa około 6 godzin.
Oczywiście istnieje bardzo wiele odmian senchy, jako że jest to herbata stanowiąca około 80% japońskiej produkcji. Odmiany senchy zależą od długości etapu parowania, stopnia posortowania oraz od tego, czy listki oddzielone są od łodyżek i tego, jak bardzo są rozdrobnione. Na odmianę wpływa też region uprawy, stosowane metody i czas zbiorów.
Sencha dobrej jakości przyjemnie pachnie jeszcze przed zaparzeniem. Liście powinny być ciemnozielone, podłużne i cienkie, a kolor naparu intensywnie zielony. Aromat senchy jest zupełnie inny w porównaniu z herbatami zielonymi pochodzącymi z Chin. Wyróżnia go mocno roślinny zapach i surowy, rześki smak.
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- niecała łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
65-70°C
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1,5 minuty, każde kolejne wydłuż o 30-60 sekund. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 4 razy.
Liście herbaty Sencha Premium dają napar o pięknej, żywozielonej barwie. Jego zapach jest świeży, roślinny i przywołuje na myśl morskie wodorosty, co jest charakterystyczne w dobrych japońskich herbatach. Po przestygnięciu zapach naparu staje się odrobinę słodki i kwiatowy.
Cierpkość naparu doskonale współgra z jego trawiastym aromatem. Smak można określić jako szlachetny i orzeźwiający, a niektórzy opisują go nawet jako warzywny. Surowa „roślinność” w smaku i zapachu senchy przynosi niezwykle przyjemne doznania.
Napar nie traci swoich walorów po kolejnych zaparzeniach. Liście można zalać trzy razy.
Herbata zielona sencha 100%.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas