Hercampuri – zioło
Hercampuri (Gentianella alborosea) to zioło, które dba o zdrowie wątroby, pomaga oczyścić organizm i sprzyja utracie masy ciała. Pochodzi z Peru i jest powszechnie stosowane w postaci naparów lub kapsułek w całej Ameryce Południowej. Suszone ziele można tam spotkać pod nazwą te amargo, czyli „gorzka herbata”.
Historia stosowania hercampuri w peruwiańskiej medycynie ludowej sięga czasów Inków. Ziele to wykorzystywano tradycyjnie aby złagodzić bóle żołądka, wspomóc regenerację wątroby i zwiększyć wydzielanie żółci, poprawić trawienie, wspomóc utratę masy ciała oraz oczyścić krew i cały organizm. Ziele to stanowiło także składnik mieszanek ziołowych przeznaczonych do leczenia gorączki i malarii. Współcześnie mieszkańcy Ameryki Południowej stosują hercampuri nie tylko dla zdrowia wątroby, lecz także wspomagająco w terapii cukrzycy i otyłości oraz w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.
Nazwa hercampuri pochodzi od słów hjircan pureck z języka Indian Quechua, które oznaczają „ten, który idzie”. Odnosi się to do uzdrowicieli, którzy w czasach Inków wędrowali pomiędzy wioskami, aby leczyć mieszkańców i dostarczać im ziół. Jednym z najpopularniejszych ziół było właśnie hercampuri.
HERCAMPURI – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Hercampuri to zioło przeznaczone przede wszystkim dla wątroby. Obecne w nim substancje gorzkie wspierają prawidłową pracę wątroby i jej zdolności detoksykacyjne, pomagają też w regeneracji tkanek tego narządu.
- Stymulują produkcję i wydzielanie żółci, dzięki czemu wspomagają procesy trawienne.
- Podnoszą także metabolizm tłuszczy i cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i pomagają w kontroli masy ciała.
HERCAMPURI – ZASTOSOWANIE
- na trawienie
- dla zdrowia wątroby
- detoks
- odchudzanie
- prawidłowy cholesterol
SKŁAD
Hercampuri – liść 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Do najważniejszych substancji zawartych w hercampuri należą terpenoidy i seskwiterpenoidy, flawonoidy, ksantony, fitosterole, saponiny, taniny, żywice, olejki eteryczne, kwas gencjanowy i sole mineralne.
HERCAMPURI – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Hercampuri w proszku:
1 łyżeczkę proszku zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć 5-10 minut. Wypijać razem z osadem. Spożywać 3 razy dziennie.
2 łyżki proszku zalać 1 litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut. Spożywać 3 razy dziennie po 1 szklance.
SYNERGIA
Caigua wzmocni korzystny wpływ hercampuri na metabolizm cholesterolu i redukcję masy ciała.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża i laktacja, choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, niedrożność dróg żółciowych, zapalenie pęcherzyka żółciowego.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Gentianella albrosea to niewielka roślina zielna występująca w wysokich Andach na terenie Peru. Należy do rodziny Gentianaceae. Rośnie w skupiskach tworząc rozległe, fioletowe pola. Warunki jej rozwoju są dość surowe: na szczytach Andów panuje chłodna temperatura i wieje wiatr, ale jest za to dużo słońca. Hercampuri osiąga od 3 do 15 cm wysokości. Jego krótka łodyga jest słabo rozgałęziona. Porasta naprzeciwległymi liśćmi o równowąskim kształcie i ciemnozielonym kolorze. Kwiaty hercampuri wyrastają na szczytach pędów i liczą około 1 cm średnicy. Są jasnopurpurowe i składają się z pięciu płatków w kształcie łzy. Środek kielicha otoczony jest włoskami, a wewnątrz widać biały słupek i żółte główki pręcików. Po przekwitnieniu kwiatów pojawiają się torebki z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Hercampuri dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.herbs2000.com
2. http://www.poradnia.pl
3. http://livepharmacy.eu