Hyzop (Hyssopus officinalis) to zioło przyprawowe pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego i Morza Kaspijskiego. Obfituje w olejki eteryczne, dzięki którym zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat i właściwości prozdrowotne. Już w czasach starożytnych korzystano z jego działania wykrztuśnego, o którym pisał w swoich dziełach sam Hipokrates. Pachnące ziele hyzopu chętnie stosowano także w kuchni, co skutkowało nie tylko polepszeniem walorów aromatycznych i smakowych potraw, ale także poprawą ich strawności.
Wyciąg z ziela hyzopu:
SUPLEMENT DIETY
Ziele hyzopu lekarskiego, certyfikowany alkohol etylowy, woda destylowana, gliceryna roślinna.
Zawartość etanolu: 20%.
1 lub 2 porcje zakraplacza dwa razy dziennie. Porcję rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody lub przyjmować podjęzykowo. 1 porcja zakraplacza (pipety) to około 0,5 ml.
Zawartość w dziennej porcji: 2 ml wyciągu z hyzopu.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią. Osad jest zjawiskiem naturalnym.
Numer zgłoszenia GIS: 2020/11/30/SD/81318A
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę. Nie podawać dzieciom. Nalewka może być szkodliwa dla osób cierpiących na alkoholizm.
Zdrowie: | Sprawne jelita, Trawienie, Układ oddechowy |
---|---|
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci, zawiera alkohol |