Ilex guayusa liść
- Cena za 100g:71,92 zł
Ilex guayusa – liść
Ilex guayusa, czyli ostrokrzew gujański, pochodzi z Ekwadoru. Tam występuje najliczniej, ale spotkać go można również w Peru i w Kolumbii. To bliski krewny yerba mate, czyli ostrokrzewu paragwajskiego. Podobnie jak on, zawiera w swoich liściach kofeinę i jest jednym z amerykańskich ostrokrzewów kofeinowych (ang. caffeinated holly trees).
Ilex guayusa rośnie w dżungli amazońskiej położonej u podnóży Andów. Znajdziemy go głównie w uprawie, gdyż jest rośliną bardzo popularną w Ameryce Południowej, uwielbianą zwłaszcza przez Indian. Jej liście zawierają 2-12% kofeiny, a więc mniej więcej tyle, ile znajduje się w nasionach przeciętnej guarany. Obecna jest w nich również teobromina, kwas chlorogenowy i niewiarygodna ilość antyoksydantów, która jest dwukrotnie wyższa niż w zielonej herbacie.
Napar z suszonych liści guayusy spożywany był tradycyjnie przez Indian z plemienia Kichawa zamieszkujących Ekwador. Ich codziennym rytuałem było przygotowywanie napoju jeszcze przed świtem i spożywanie go przy ognisku z całą rodziną na rozpoczęcie dnia. Napój ten dodawał im siły i energii oraz obniżał głód. Indianie cenili go również za działanie podnoszące czujność i koncentrację, a także przynoszące spokój i cierpliwość, co było niezwykle przydatne podczas długich polowań.
Ilex guayusa spełniał rolę nie tylko funkcjonalną, ale także rytualną i magiczną. Indianie z Ekwadoru, Peru i Kolumbii pili napary z guayusy, aby prowokować wyraziste, prorocze sny, które były następnie wspólnie interpretowane przy ogniu i wykorzystywane w podejmowaniu codziennych decyzji. Napój ten był także spożywany przed ceremonią ayahuaski. Indianie wierzyli, że pomaga on oczyścić ciało i umysł przed przyjęciem tej potężnej medycyny oraz wzmacnia i wydłuża jej działanie. Napary z guayusy obecne były także w tradycyjnej medycynie. Mieszkańcy Amazonii stosowali je, aby wzmocnić cały organizm, podnieść płodność i libido, poprawić trawienie i złagodzić dolegliwości żołądkowe.
Guayusa jest wciąż mało znana w Europie. Medycyna współczesna nie zbadała jeszcze dokładnie tej rośliny, mimo że jej zastosowanie wśród rdzennych plemion mieszkających nad Amazonką liczy ponad 2000 lat.

SKŁAD
Ilex guayusa 100%. Surowiec najwyższej jakości!
W liściach guayusy zawarta jest wysoka ilość kofeiny (2-4%) i polifenoli, a ponadto teobromina, l-teanina, kwas chlorogenowy i inne kwasy organiczne. Przypuszcza się, że roślina ta zawiera pewną ilość iMAO.

ILEX GUAYUSA – JAK STOSOWAĆ?
Do użytku zewnętrznego.
Ilex guayusa – wywar:
Łyżeczkę liści dobrze pokrusz. Zalej szklanką wrzącej wody odstaw do zaparzenia na 15-20 minut lub gotuj pod przykryciem 5-30 minut. Gotowanie jest efektywniejsze! Liście możesz zalać i wygotować 2-3 razy, aż wywar straci kolor. Stosuj do przemywania skóry.
Do użytku zewnętrznego.
Więcej info w artykule: Ilex guayusa jako niedoceniany sposób na pogłębienie podróży psychodelicznej
Ilex guayusa – liść mielony:
Łyżeczkę lub łyżkę proszku zalej 1-2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem 5-30 minut albo zalej szklanką wrzącej wody z odrobiną miodu i odstaw do zaparzenia na 15-20 minut. Gotowanie jest efektywniejsze! Stosuj do przemywania skóry.
Do użytku zewnętrznego.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Uwaga – roślina zawiera sporo kofeiny. Jeśli masz problemy ze snem, nie stosuj jej wieczorem.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Ilex guayusa to wiecznie zielone drzewo lub krzew z rodziny ostrokrzewowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie występuje głównie w Ekwadorze, a poza tym w Peru i w południowej Kolumbii, rzadziej w Boliwii. Zamieszkuje amazońskie lasy deszczowe, zwłaszcza te znajdujące się u podnóża gór. Rośnie na wysokości od 200 do 2000 m.n.p.m.
Obecnie drzewo to spotykane jest prawie wyłącznie w uprawie. Ilex guayusa osiąga od 6 do 30 m wysokości. Jego liście są duże i mocne, mają lśniącą, ciemnozieloną powierzchnię, a spód matowy i nieco jaśniejszy. Kształt liści jest podługowaty, a ich długość sięga od 7 do 22 cm. Mają ząbkowane brzegi. Kwiaty guayusy są drobne, białe i składają się z czterech płatków. Wyrastają w pęczkach w kątach liści. Owocami tej rośliny są kuliste, intensywnie czerwone jagody, których średnica wynosi 6-7 mm.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Ilex guayusa liść cały/mielony, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:

BIBLIOGRAFIA
1. https://en.wikipedia.org
2. Ilex guayusa: A systematic review of its Traditional Uses, Chemical Constituents, Biological Activities and Biotrade Opportunities. https://sciforum.net
3. http://news.nationalgeographic.com