Ocotea quixos

Ishpingo - cynamonowiec amerykański liść

Te duże liście pachną słodko jak cynamon. Mogą być zaskakującym składnikiem herbat lub ciekawym dodatkiem do potraw.

    • ; 1
  • W magazynie: 16 sztuk
    30,66
    W magazynie: 16 sztuk
    30,66
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Cynamonowiec amerykański (Ocotea quixos)

- nazywany również cynamonowcem ekwadorskim, a także ispinku w języku Indian Quechua lub ishpingo po hiszpańsku, to wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych. Jego ojczyzną jest Ekwador i Kolumbia. Nie jest on spokrewniony ze znanymi nam z Azji cynamonowcem cejlońskim ani wonnym, nie należy nawet do rodzaju cynamonowców (Cinnamomum). Nazywa się tak, ponieważ jego liście, kwiaty i kora zawierają związki lotne, które obecne są również w cynamonowcach i odpowiadają za charakterystyczny zapach ich kory.

Liście cynamonowca amazońskiego uwielbiane są przez Indian i Latynosów, którzy wykorzystują je głównie jako aromatyczną przyprawę do potraw i napojów, a także do sporządzania słodko pachnących naparów. Wzbogacają nimi także swoje słynne na całym świecie czekolady. Zachęcamy Was do tego samego – całe liście warto parzyć jak herbatę, a zmielone dodawać do różnego rodzaju deserów i dań wytrawnych.

Liście ishpingo to dla mieszkańców Ameryki Południowej nie tylko przyprawa codzienna, ale też świąteczna. W ich kulturze istnieją potrawy i napoje, które przygotowuje się na wyjątkowe okazje, a jednym z ich podstawowych składników jest właśnie ishpingo. Przykładem tutaj może być słodki, peruwiański pudding mazamorra morada, który spożywa się na przykład w dzień niepodległości tego kraju, a także ekwadorski napój colada morada, sporządzany na bazie owoców i mąki z fioletowej kukurydzy, który składa się w darze przodkom podczas obchodów el Dia de los Difundos – czyli święta zmarłych, przypadającego na 2 listopada.


SKŁAD


Cynamonowiec amerykański (Ocotea quixos) – liście 100%. Surowiec najwyższej jakości!


SPOSÓB UŻYCIA


Liście ishpingo cudownie pachną cynamonem, ale mają w swoim aromacie coś jeszcze – delikatne i niepowtarzalne nuty wilgotnego mchu.

Można sporządzić z nich aromatyczny napar bez dodatków lub połączyć je z ulubionymi ziołami i herbatami liściastymi. Warto je skruszyć przed zalaniem.

Jeśli je zmielisz, uzyskasz intrygującą przyprawę nie tylko do deserów, wypieków i naleśników, ale też do potraw wytrawnych. Ishpingo pasować będzie zwłaszcza do kuchni orientalnej, ale może przyjdzie Ci natchnienie, aby przygotować tradycyjną potrawę z Ameryki Południowej.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Ocotea quixos należy do rodziny wawrzynowatych – Lauraceae. Występuje w amazońskiej dżungli i tylko tam może być uprawiany, ponieważ nigdzie indziej nie urośnie. Wytwarza duże, połyskujące, jasnozielone liście o lancetowatym kształcie oraz malutkie, biało-żółte kwiaty. Jego owoce mają owalny kształt i są zielone, a kształtem przypominają żołędzie. Na szczycie mają brązową „czapeczkę” z szypułką, którą połączone są z drzewem.


ŹRÓDŁA


1. Rediscover ishpingo: the Amazon’s hidden treasure. http://canopybridge.com/rediscover-ishpingo-the-amazons-hidden-treasure/
2. Ocotea quixos. https://en.wikipedia.org/wiki/Ocotea_quixos
3. Mazamorra Morada – The Sweet Taste Of Independence. https://perudelights.com/mazamorra-morada-the-sweet-taste-of-independence/
4. Colada Morada {Ecuadorian spiced berry and purple corn drink}. https://www.laylita.com/recipes/colada-morada/



Część rośliny: liść
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Ekwador
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK