Nanga

Jarzębina owoc

Sorbus aucuparia Wspomaga trawienie i pracę wątroby. Stosowana w roli kosmetyku nawilża i ujędrnia skórę, a także redukuje zmarszczki.
12,66 zł
  • Cena za 100g:12,66 zł
Wybierz opcję
Jarzębina owoc
Jarzębina owoc
Jarzębina owoc
Jarzębina owoc
Jarzębina owoc
Jarzębina owoc
Jarzębina owoc
Jarzębina owoc

Opis produktu

Jarzębina suszona

Owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia) korzystnie działają na skórę, poprawiają jej nawilżenie i nadają jej zdrowy wygląd. Są doskonałym źródłem flawonoidów i witaminy C. Zawarte w nich substancje czynne działają żółciopędnie, poprawiają przemianę materii i wspierają pracę jelit.

Owoce jarzębiny zbiera się jesienią. Świeże owoce nie nadają się do spożycia na surowo, gdyż są bardzo gorzkie i zawierają alkaloid sorbinę, która jest trująca. Tracą ją jednak po przemrożeniu, wysuszeniu lub zblanszowaniu i wtedy można je wykorzystać do celów kulinarnych. Są doskonałym surowcem do wyrobu dżemów, sosów, syropów i nalewek, stanowią także ciekawy dodatek do herbaty. Przetwory jarzębinowe można wykorzystać do przyprawiania mięs.


OWOC JARZĘBINYDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Substancje czynne, a w szczególności te, które nadają gorzki smak owocom jarzębiny, wspierają funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. Wzmagają wydzielanie żółci do dwunastnicy, dzięki czemu usprawniają procesy trawienne, w szczególności po obfitym bądź tłustym posiłku. Wpływają też korzystnie na pracę jelit i pomagają uregulować wypróżnienia, dlatego napary z owoców mogą być stosowane w przypadku biegunek i zaparć.
  • Zewnętrzne stosowanie owoców jarzębiny znakomicie poprawia wygląd i kondycję skóry. Pielęgnowanie skóry odwarem i naparem z owoców podnosi jej nawodnienie, elastyczność i sprężystość oraz pomaga wygładzić zmarszczki. Korzystne jest nie tylko przemywanie, ale też stosowanie okładów i maseczek z jarzębiny. Płukanie gardła naparem z owoców pomaga złagodzić jego podrażnienia.
  • Napary z owoców były też dawniej stosowane w przypadku hemoroidów, bolesnych i obfitych miesiączek oraz nieprawidłowych upławów z pochwy.


SKŁAD


Owoc jarzębiny suszony 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Suszone owoce jarzębiny zachowują znaczne ilości witaminy C, gdyż ich suszenie odbywa się w temperaturze max. 60°C. Zawierają ponadto szereg substancji bioaktywnych, czyli flawonoidy i antocyjany należące do polifenoli, katechiny, karotenoidy, kwasy organiczne, garbniki i pektyny, a także sorbitol, który jest alkoholem wielocukrowym.


OWOC JARZĘBINYSPOSÓB UŻYCIA


Suszoną jarzębinę można parzyć razem z herbatą, a także zmielić i dodawać do potraw jako przyprawę.

  • Jarzębina – herbata:

1 łyżkę owoców zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut do naciągnięcia. Spożywać na czczo w przypadku zaparć i po posiłkach, aby wesprzeć trawienie.

  • Odwar:

1-2 łyżki owoców zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu, po czym odstawić na 30 minut. Przecedzić. Po przestudzeniu dosłodzić miodem. Spożywać 1-4 szklanki dziennie. Odwar może być stosowany do pielęgnacji skóry i do okładów na oczy oraz cerę.

  • Ekstrakt zimny:

Namoczyć łyżkę owoców w szklance przegotowanej, wystudzonej wody, przykryć i zostawić na noc. Spożywać raz dziennie.

  • Maseczka:

Namoczyć pół szklanki owoców na noc. Następnego dnia zmielić owoce z odrobiną wody i wymieszać z łyżką miodu tak, aby uzyskać papkowatą konsystencję. Nałożyć na skórę twarzy i szyi. Zmyć po 15 minutach.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na jarzębinę, ciężkie choroby nerek, ostre stany zapalne przewodu pokarmowego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jarzębina, a dokładnie jarząb pospolity (Sorbus aucuparia), jest spokrewniona z różą i należy do rodziny różowatych. Obszar jej występowania obejmuje Europę, zachodnią Syberię i południowo-zachodnią Azję. W Polsce jest pospolita. Jarzębina to niewielkie drzewo lub krzew, osiąga do 15 m wysokości i żyje od 60 do 100 lat. Jej liście są pierzaste, składają się z 9-15 małych listków o owalnym kształcie i ząbkowanych brzegach. Jarzębina kwitnie od maja do czerwca. Jej kwiaty wydzielają zapach podobny do zapachu gorzkich migdałów. Są drobne i białe, składają się z 5 płatków, a z ich środka wystaje mnóstwo długich pręcików. Tworzą kwiatostany zwane podbaldachami. Owoce jarzębiny są kuliste, pomarańczowo-czerwone i pojawiają się na drzewie od lipca do października. Rozsiewane są przez ptaki.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Owoc jarzębiny dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.pfaf.org
2. http://www.herbs2000.com
3. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
4. http://en.heilkraeuter.net
5. https://destylacja.com
6. https://pl.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (14)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more