Jarzębina suszona
Owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia) korzystnie działają na skórę, poprawiają jej nawilżenie i nadają jej zdrowy wygląd. Są doskonałym źródłem flawonoidów i witaminy C. Zawarte w nich substancje czynne działają żółciopędnie, poprawiają przemianę materii i wspierają pracę jelit.
Owoce jarzębiny zbiera się jesienią. Świeże owoce nie nadają się do spożycia na surowo, gdyż są bardzo gorzkie i zawierają alkaloid sorbinę, która jest trująca. Tracą ją jednak po przemrożeniu, wysuszeniu lub zblanszowaniu i wtedy można je wykorzystać do celów kulinarnych. Są doskonałym surowcem do wyrobu dżemów, sosów, syropów i nalewek, stanowią także ciekawy dodatek do herbaty. Przetwory jarzębinowe można wykorzystać do przyprawiania mięs.
OWOC JARZĘBINY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Substancje czynne, a w szczególności te, które nadają gorzki smak owocom jarzębiny, wspierają funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. Wzmagają wydzielanie żółci do dwunastnicy, dzięki czemu usprawniają procesy trawienne, w szczególności po obfitym bądź tłustym posiłku. Wpływają też korzystnie na pracę jelit i pomagają uregulować wypróżnienia, dlatego napary z owoców mogą być stosowane w przypadku biegunek i zaparć.
- Zewnętrzne stosowanie owoców jarzębiny znakomicie poprawia wygląd i kondycję skóry. Pielęgnowanie skóry odwarem i naparem z owoców podnosi jej nawodnienie, elastyczność i sprężystość oraz pomaga wygładzić zmarszczki. Korzystne jest nie tylko przemywanie, ale też stosowanie okładów i maseczek z jarzębiny. Płukanie gardła naparem z owoców pomaga złagodzić jego podrażnienia.
- Napary z owoców były też dawniej stosowane w przypadku hemoroidów, bolesnych i obfitych miesiączek oraz nieprawidłowych upławów z pochwy.
SKŁAD
Owoc jarzębiny suszony 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Suszone owoce jarzębiny zachowują znaczne ilości witaminy C, gdyż ich suszenie odbywa się w temperaturze max. 60°C. Zawierają ponadto szereg substancji bioaktywnych, czyli flawonoidy i antocyjany należące do polifenoli, katechiny, karotenoidy, kwasy organiczne, garbniki i pektyny, a także sorbitol, który jest alkoholem wielocukrowym.
OWOC JARZĘBINY – SPOSÓB UŻYCIA
Suszoną jarzębinę można parzyć razem z herbatą, a także zmielić i dodawać do potraw jako przyprawę.
1 łyżkę owoców zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut do naciągnięcia. Spożywać na czczo w przypadku zaparć i po posiłkach, aby wesprzeć trawienie.
1-2 łyżki owoców zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu, po czym odstawić na 30 minut. Przecedzić. Po przestudzeniu dosłodzić miodem. Spożywać 1-4 szklanki dziennie. Odwar może być stosowany do pielęgnacji skóry i do okładów na oczy oraz cerę.
Namoczyć łyżkę owoców w szklance przegotowanej, wystudzonej wody, przykryć i zostawić na noc. Spożywać raz dziennie.
Namoczyć pół szklanki owoców na noc. Następnego dnia zmielić owoce z odrobiną wody i wymieszać z łyżką miodu tak, aby uzyskać papkowatą konsystencję. Nałożyć na skórę twarzy i szyi. Zmyć po 15 minutach.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na jarzębinę, ciężkie choroby nerek, ostre stany zapalne przewodu pokarmowego.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Jarzębina, a dokładnie jarząb pospolity (Sorbus aucuparia), jest spokrewniona z różą i należy do rodziny różowatych. Obszar jej występowania obejmuje Europę, zachodnią Syberię i południowo-zachodnią Azję. W Polsce jest pospolita. Jarzębina to niewielkie drzewo lub krzew, osiąga do 15 m wysokości i żyje od 60 do 100 lat. Jej liście są pierzaste, składają się z 9-15 małych listków o owalnym kształcie i ząbkowanych brzegach. Jarzębina kwitnie od maja do czerwca. Jej kwiaty wydzielają zapach podobny do zapachu gorzkich migdałów. Są drobne i białe, składają się z 5 płatków, a z ich środka wystaje mnóstwo długich pręcików. Tworzą kwiatostany zwane podbaldachami. Owoce jarzębiny są kuliste, pomarańczowo-czerwone i pojawiają się na drzewie od lipca do października. Rozsiewane są przez ptaki.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Owoc jarzębiny dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.pfaf.org
2. http://www.herbs2000.com
3. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
4. http://en.heilkraeuter.net
5. https://destylacja.com
6. https://pl.wikipedia.org