• Jarzębina owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jarzębina owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jarzębina owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jarzębina owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Sorbus aucuparia

Jarzębina owoc

  • W magazynie: 18 sztuk
    4,90
    W magazynie: 18 sztuk
    4,90
    W magazynie: 11 sztuk
    18,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Owoce jarzębiny korzystnie działają na skórę, poprawiają jej nawilżenie i nadają jej zdrowy wygląd. Są doskonałym źródłem flawonoidów i witaminy C. Zawarte w nich substancje czynne działają żółciopędnie, poprawiają przemianę materii i wspierają pracę jelit.

Owoce jarzębiny zbiera się jesienią. Świeże owoce nie nadają się do spożycia na surowo, gdyż są bardzo gorzkie i zawierają alkaloid sorbinę, która jest trująca. Tracą ją jednak po przemrożeniu, wysuszeniu lub zblanszowaniu i wtedy można je wykorzystać do celów kulinarnych. Są doskonałym surowcem do wyrobu dżemów, sosów, syropów i nalewek, stanowią także ciekawy dodatek do herbaty. Przetwory jarzębinowe można wykorzystać do przyprawiania mięs.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Suszone owoce jarzębiny zachowują znaczne ilości witaminy C, gdyż ich suszenie odbywa się w temperaturze max. 60°C. Zawierają ponadto szereg substancji bioaktywnych, czyli flawonoidy i antocyjany należące do polifenoli, katechiny, karotenoidy, kwasy organiczne, garbniki i pektyny, a także sorbitol, który jest alkoholem wielocukrowym.
  • Substancje czynne, a w szczególności te, które nadają gorzki smak owocom jarzębiny, wspierają funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. Wzmagają wydzielanie żółci do dwunastnicy, dzięki czemu usprawniają procesy trawienne, w szczególności po obfitym bądź tłustym posiłku. Wpływają też korzystnie na pracę jelit i pomagają uregulować wypróżnienia, dlatego napary z owoców mogą być stosowane w przypadku biegunek i zaparć.
  • Zewnętrzne stosowanie owoców jarzębiny znakomicie poprawia wygląd i kondycję skóry. Pielęgnowanie skóry odwarem i naparem z owoców podnosi jej nawodnienie, elastyczność i sprężystość oraz pomaga wygładzić zmarszczki. Korzystne jest nie tylko przemywanie, ale też stosowanie okładów i maseczek z jarzębiny. Płukanie gardła naparem z owoców pomaga złagodzić jego podrażnienia.
  • Napary z owoców były też dawniej stosowane w przypadku hemoroidów, bolesnych i obfitych miesiączek oraz nieprawidłowych upławów z pochwy.


SKŁAD

Suszone owoce jarzębiny 100%. Surowiec najwyższej jakości.


OWOC JARZĘBINY DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Jarzębina herbata:

  • Napar

1 łyżkę owoców zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut do naciągnięcia. Spożywać na czczo w przypadku zaparć i po posiłkach, aby wesprzeć trawienie.

  • Odwar

1-2 łyżki owoców zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu, po czym odstawić na 30 minut. Przecedzić. Po przestudzeniu dosłodzić miodem. Spożywać 1-4 szklanki dziennie. Odwar może być stosowany do pielęgnacji skóry i do okładów na oczy oraz cerę.


Inne sposoby użycia:

  • Zimny ekstrakt

Namoczyć łyżkę owoców w szklance przegotowanej, wystudzonej wody, przykryć i zostawić na noc. Spożywać raz dziennie.

  • Maseczka

Namoczyć pół szklanki owoców na noc. Następnego dnia zmielić owoce z odrobiną wody i wymieszać z łyżką miodu tak, aby uzyskać papkowatą konsystencję. Nałożyć na skórę twarzy i szyi. Zmyć po 15 minutach.

Suszoną jarzębinę można parzyć razem z herbatą, a także zmielić i dodawać do potraw jako przyprawę.


PRZECIWWSKAZANIA

Ciąża, ciężkie choroby nerek, ostre stany zapalne przewodu pokarmowego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Jarzębina, a dokładnie jarząb pospolity (Sorbus aucuparia), jest spokrewniona z różą i należy do rodziny różowatych. Obszar jej występowania obejmuje Europę, zachodnią Syberię i południowo-zachodnią Azję. W Polsce jest pospolita. Jarzębina to niewielkie drzewo lub krzew, osiąga do 15 m wysokości i żyje od 60 do 100 lat. Jej liście są pierzaste, składają się z 9-15 małych listków o owalnym kształcie i ząbkowanych brzegach. Jarzębina kwitnie od maja do czerwca. Jej kwiaty wydzielają zapach podobny do zapachu gorzkich migdałów. Są drobne i białe, składają się z 5 płatków, a z ich środka wystaje mnóstwo długich pręcików. Tworzą kwiatostany zwane podbaldachami. Owoce jarzębiny są kuliste, pomarańczowo-czerwone i pojawiają się na drzewie od lipca do października. Rozsiewane są przez ptaki.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Owoc Jarzębiny dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.pfaf.org
2. http://www.herbs2000.com
3. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
4. http://en.heilkraeuter.net
5. https://destylacja.com
6. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Sprawne jelita, Mocna wątroba
Zastosowanie: Przyspieszanie metabolizmu, Pielęgnacja twarzy, Pielęgnacja oczu, Dla cery suchej i wrażliwej, Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 11.04.2019

    Owoce duże,dorodne.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata ., W dniu: 08.10.2018

    towar zgodny z opisem,szybka realizacja

  • Ocena: (5/5)

    Marta, W dniu: 17.01.2018

    używam jako tonik, dla suchej skóry po prostu istna rewelacja! po żadnym innym toniku ani hydrolacie nie miałam tak nawilżonej, promiennej i ukojonej cery! po zaparzeniu bardzo łatwo ją rozdrobnić wrzucając do blendera ; ) w smaku faktycznie trochę gorzka ale z miodem i cytryną jest pyszna. mojej mamie bardzo pomogła na hemoroidy

  • Ocena: (4/5)

    ANITA T., W dniu: 03.02.2016

    Trudno ją rozdrobnić. jest gorzka i kwaśna jednocześnie, pewnie dlatego trzeba użyć miodu itp. U mnie wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i zgagę.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK