Nanga

Jatoba kora

Hymenaea courbarilPochodzi z drzewa rosnącego w Amazonii, które jest wybitnie odporne na bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty.
16,57 zł
  • Cena za 100g:33,14 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności mailem.

Jatoba kora
Jatoba kora
Jatoba kora
Jatoba kora

Opis produktu

Promocja! Data ważności 12/2024

Jatoba – kora

Kora jatoby hamuje rozwój pleśni, grzybów, bakterii i wirusów.

Jatoba (Hymenaea courbaril) to masywne drzewo tropikalne pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej o niezwykle szerokiej gamie zastosowań. Jego drewno jest wysoko cenione za to, że nigdy nie pleśnieje. Drzewo to wytwarza wonną żywicę, zwaną brazylijskim copalem bądź animé, którą wykorzystuje się do produkcji kadzideł i perfum, a także rozpala podczas ceremonii religijnych.

Owoce jatoby z kolei są jednym z głównych źródeł pożywienia dla rdzennych Indian zamieszkujących lasy deszczowe. Są to potężne strąki wielkości dłoni z nasionami w środku, które otoczone są suchą miazgą. Miazgę tą jada się zwykle na surowo, a czasem robi się z niej desery i napoje fermentowane. Ma ona słodki smak, ale bardzo nieprzyjemnie pachnie, stąd zwyczajowa nazwa jatoby „stinking toe”, czyli śmierdząca pięta.

Kora jatoby od wieków stosowana jest przez Indian w tradycyjnej medycynie. Służyła dawniej w leczeniu biegunek oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego i moczowego, a ponadto jako środek przeciwbólowy, ściągający, robakobójczy. Dziś wywary z kory spożywa się głównie ze względu na jej właściwości energetyzujące i oczyszczające.


JATOBADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Drzewo jatoba wyróżnia się spośród innych tym, że jest odporne na pleśnienie i termity. Tę wyjątkową właściwość można wykorzystać, aby wesprzeć zdolności obronne organizmu przed mikroorganizmami chorobotwórczymi i wspomóc układ odpornościowy w usuwaniu:
  • grzybów
  • bakterii
  • wirusów
  • i pasożytów
  • Ponadto wywary z drewna jatoba stymulują czynności trawienne i działają łagodnie przeczyszczająco.
  • Preparaty z drewna jatoba zastosowane zewnętrznie wywierają pozytywny wpływ na skórę – łagodzą podrażnienia, zmniejszają jej zaczerwienienie i opuchliznę.

[1, 2]


KORA JATOBYZASTOSOWANIE


Wewnętrznie:

Wspomaganie organizmu w usuwaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, łagodzenie biegunek wirusowych i bakteryjnych.

Zewnętrznie:

Pielęgnacja dłoni i stóp dotkniętych grzybicą, przemywanie opuchniętej, podrażnionej i zaczerwienionej skóry twarzy i ciała.


SKŁAD


Jatoba – kora mielona 100%. Surowiec najwyższej jakości!


JATOBA KORADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Jatoba w proszku:

Odwar:

1 płaską łyżeczkę surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać kilka kropel soku z cytryny i gotować 5 – 10 minut. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki lub zastosować zewnętrznie do moczenia dłoni i stop oraz do przemywania skóry.

Nalewka:

Proporcje 1:5. Alkohol 40-60%. Macerować 7-14 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 1-3 ml lub zastosować zewnętrznie j.w. Przed użyciem rozcieńczyć w wodzie.


PRZECIWWSKAZANIA


Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać naparów z jatoby, mogą ją natomiast stosować zewnętrznie.

W przypadku wystąpienia nadwrażliwości korę należy odstawić.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jatoba to potężne drzewo tropikalne dorastające do 30 m wysokości, a w sprzyjających warunkach nawet do 45 m. Należy do rodziny bobowatych. Występuje w Ameryce Środkowej i Południowej oraz na Karaibach, gdzie zasiedla głównie lasy deszczowe. Potrafi przystosować się do różnych warunków środowiska i znosi nawet kilkumiesięczną suszę.

Jatoba tworzy rozległą koronę w kształcie parasola. Pień ma prosty, cylindryczny i dosyć równy. Jego średnica sięga 120 cm. Pokrywa go gładka, brązowa kora. Liście jatoby są ciemnozielone, mają lśniącą powierzchnię i owalny kształt. Od spodu są nieco jaśniejsze. Ich końce są lekko zaostrzone a brzegi równe. Kwiaty są białe, składają się z czterech płatków i długich, wystających słupków i pręcików. Zebrane są w grona w kątach liści. Zapylane są przez nietoperze. Owoce jatoby to ogromne strąki o długości i szerokości ludzkiej dłoni. Ich skorupa jest brązowa, a nasiona w środku są szare. Wydzielają nieprzyjemny zapach.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.rain-tree.com
2. http://www.rain-tree.com
3. https://www.globalhealingcenter.com
4. https://www.thealternativedaily.com
5. http://tropical.theferns.info
6. https://en.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (0)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more