• Jeżówka purpurowa korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jeżówka purpurowa korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jeżówka purpurowa korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jeżówka purpurowa korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Echinacea purpurea

Jeżówka purpurowa korzeń

Skutecznie wzmacnia mechanizmy odpornościowe i chroni przed infekcjami.

    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 163 sztuk
    10,16
    W magazynie: 163 sztuk
    10,16
    W magazynie: 91 sztuk
    20,49
    W magazynie: 22 sztuk
    11,84
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Jeżówka purpurowa – korzeń (Echinacea purpurea)

Korzeń jeżówki purpurowej stosuje się tak samo jak ziele tej rośliny. Dla wzmocnienia odporności możemy używać obu części rośliny – zamiennie lub razem.

Oba surowce różnią się nieco swoim składem fitochemicznym, ale nie wpływa to istotnie na ich właściwości.

Decydując się na jeden z nich, możecie zatem kierować się swoimi preferencjami smakowymi. Ja osobiście lubię smak herbaty z jeżówki sporządzonej z dużej ilości suszonego ziela. Inni natomiast wolą delikatnie szczypiący smak naparu z korzenia jeżówki.

W obu przypadkach należy pamiętać, aby nie gotować surowca, ponieważ dużo związków aktywnych jeżówki ulega wtedy utracie.


DZIAŁANIE

  • Jeżówka purpurowa stymuluje mechanizmy odpornościowe organizmu – zwiększa pulę limfocytów i pobudza ich działanie skierowane przeciwko patogenom.
  • Pozytywnie wpływa na stany zapalne.
  • Łagodzi reakcje alergiczne poprzez hamowanie wyrzutu histaminy.


SKŁAD


Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) – korzeń 100%.


SPOSÓB UŻYCIA


Napar:

1 łyżkę korzenia zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, odstaw na 20 minut, po czym przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu.

Nie zaleca się gotowania surowców z jeżówki, z uwagi na wrażliwość jej składników aktywnych na długie gotowanie.

Nalewka:

1:5, alkohol 40-50%. Maceruj 2-3 tygodnie, po czym przefiltruj. Stosuj po 5 ml 2-3 razy dziennie w obliczu infekcji, natomiast 5 ml 3 razy w tygodniu wystarczy w celach profilaktycznych.

Ziele mielone:

1 płaską łyżeczkę proszku zalej gorącą wodą i wymieszaj. Gdy ostygnie, wypij całość razem z osadem. Taką porcję stosuj 2-3 razy dziennie.

Po 4 tygodniach stosowania jeżówki zrób 2 tygodnie przerwy.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.


ŹRÓDŁA


1. Immunologia. http://www.rozanski.ch/immunolog.html
2. Echinacea. https://examine.com/supplements/echinacea/research/



Część rośliny: korzeń
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowa odporność
Ostrzeżenia: nie dla kobiet w ciąży i karmiących

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK