:fill(white)/91c0e4b3dcb9215c979bf7593f5bc74e.jpg)
:fill(white)/d4348eaf578870d4da2a9605164211f9.jpg)
:fill(white)/cfc25a62ef7bfdbbc99535d0b5e0f18a.jpg)
:fill(white)/932e5f7bd67d4d378f3e3a2880d35440.jpg)
:fill(white)/91c0e4b3dcb9215c979bf7593f5bc74e.jpg)
:fill(white)/d4348eaf578870d4da2a9605164211f9.jpg)
:fill(white)/cfc25a62ef7bfdbbc99535d0b5e0f18a.jpg)
:fill(white)/932e5f7bd67d4d378f3e3a2880d35440.jpg)
To bardzo cenny surowiec odpornościowy do stosowania zarówno profilaktycznego, jak i doraźnego.
Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea), nazywana także rotacznicą albo czesłotą, pochodzi z Ameryki Północnej. W Azji i Europie występuje w uprawie, a hodowana jest nie tylko w celach medycznych, lecz także ozdobnych. Uwagę przykuwają jej wypukłe, rdzawo-brunatne koszyczki kwiatowe, otoczone różowo-fioletowymi kwiatami języczkowymi (zwanymi potocznie płatkami).
Obecność jeżówki purpurowej w medycynie tradycyjnej sięga około 400 lat wstecz. Najpierw stosowali ją Indianie Północnoamerykańscy. Służyła do leczenia chorób bakteryjnych i pasożytniczych, takich jak kiła, szkarlatyna czy malaria. Wspomagano się nią w gorączce, przeziębieniu, nieżycie dróg oddechowych, kaszlu i osłabieniu, a także opatrywano nią ciężkie rany, aby przyspieszyć ich gojenie się.
Później jeżówkę poznali koloniści i zawieźli do Europy. Tam zdobyła uznanie jako roślina silnie immunostymulująca i tak zostało do dziś. Jedynie okres świetności antybiotyków nieco przysłonił sławę jeżówki, ale obecnie roślina ta wraca do łask, a nawet wydaje się być jednym z najważniejszych, pro-odpornościowych surowców zielarskich w Europie i USA.
Surowcami pozyskiwanymi z jeżówki purpurowej są części nadziemne (czyli ziele) oraz korzeń, który także znajdziecie w naszej ofercie.
 
 
[1, 2]
 
 

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) – ziele 100%.

Jeżówka purpurowa – herbata:
1 łyżkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, odstaw na 20 minut, po czym przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Nie zaleca się gotowania surowców z jeżówki, z uwagi na wrażliwość jej składników aktywnych na długie gotowanie.
Nalewka:
1:5, alkohol 40-50%. Maceruj 7-14 dni, po czym przefiltruj. Stosuj po 5 ml 2-3 razy dziennie w obliczu infekcji, natomiast 5 ml 3 razy w tygodniu wystarczy w celach profilaktycznych.
Ziele mielone:
1 płaską łyżeczkę proszku zalej gorącą wodą i wymieszaj. Gdy ostygnie, wypij całość razem z osadem. Taką porcję stosuj 2-3 razy dziennie.
Po 4 tygodniach stosowania jeżówki zrób 2 tygodnie przerwy.

Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
 
 
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Na Wasze życzenie do produktu Jeżówka purpurowa ziele dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:
Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.

1. Echinacea reduces antibiotic usage in children through respiratory tract infection prevention: a randomized, blinded, controlled clinical trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33832544/
2. Echinacea purpurea: A Proprietary Extract of Echinacea purpurea Is Shown to be Safe and Effective in the Prevention of the Common Cold. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26633727/
3. Jeżówka purpurowa.  https://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_purpurowa
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
 
      
        Telefon 
        +48 533 633 306
      
 
      
        Email 
        sklep@magicznyogrod.pl 
      
      Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
      
7:00-11:00 oraz 11:30-16:00
    
Obserwuj nas