Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) jest gatunkiem rodzimym dla Ameryki Północnej, stąd jej obecność w tradycyjnej medycynie rdzennych Indian. Najobficiej występuje na terenie Wielkich Jezior, Appalachów i Gór Skalistych. Dowody archeologiczne świadczą o tym, że Indianie poznali jej właściwości ponad 400 lat temu i stosowali ją w leczeniu wielu powszechnych dolegliwości. Była dla nich jednym z podstawowych elementów domowej apteczki. Służyła przede wszystkim do opatrywania ran i oparzeń, a ponadto stanowiła środek na bóle gardła, głowy i zębów, gorączkę i przeziębienie, infekcje, zatrucia i ukąszenia jadowitych węży czy owadów.
Osadnicy europejscy nauczyli się od Indian wykorzystywać jeżówkę, która często stanowiła dla nich jedyne, dostępne na obcym kontynencie lekarstwo przeciwko rozmaitym infekcjom. Była skuteczna, więc przywieźli ją ze sobą do Europy, a tam stała się niezwykle popularna. W wieku XVIII i XIX stosowano ją nie tylko do leczenia przeziębień, lecz także znacznie poważniejszych chorób bakteryjnych i wirusowych, np. kiły, błonicy czy szkarlatyny. Potem nastąpiła era antybiotyków, a o jeżówce zapomniano. Obecnie jednak wiadomo, że sztuczne leki niosą ze sobą wiele skutków ubocznych, dlatego jeżówka przeżywa swój renesans zarówno w Europie, jak i w USA.
Łacińska nazwa rodzajowa jeżówki, Echinacea, została zaczerpnięta z greckiego. Echinos oznacza jeża, którego przypomina kształtem koszyczek kwiatowy jeżówki, „naszpikowany” kwiatami rurkowymi.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2, 3]
Jeżówka wąskolistna – korzeń 100%.
Składniki bioaktywne jeżówki to polisacharydy, glikoproteiny, alkamidy, olejki eteryczne i flawonoidy.
Jeżówka – herbata:
1 łyżkę korzeni zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut (nie gotuj). Pij 2-3 razy dziennie po pół lub całej szklance naparu. Możesz dodać miód.
Nalewka:
100 g korzenia jeżówki zalej 300-500 ml alkoholu 40-50%. Maceruj 1-2 tygodnie, co jakiś czas wstrząśnij. Na koniec przefiltruj i przechowuj w ciemnym, chodnym miejscu. Zażywaj po 5 ml (około 1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie stosować łącznie z lekami immunosupresyjnymi i glikokortykosteroidami.
Preparat nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, białaczkę lub AIDS.
Jeżówka wąskolistna należy do rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej i tylko tam występuje naturalnie, a w innych krajach jest uprawiana ze względu na walory prozdrowotne i dekoracyjne. W stanie dzikim rośnie w pełnym słońcu na preriach, pustkowiach i nieużytkach. Preferuje podłoże piaszczyste i żwirowe, zasobne w wapń.
Osiąga wysokość 60-100 cm. Jej łodyga jest prosta i wzniesiona, rozgałęzia się rzadko. Wyrastają z niej ciemnozielone liście, podłużne i wąskie. Mają krótkie ogonki lub są ich pozbawione. Widać na nich kilka nerwów głównych biegnących wzdłuż blaszki. Liście i łodyga są owłosione. Jeżówka rodzi ciekawe kwiaty, które są zebrane w charakterystyczny kwiatostan – koszyczek. Jest on wypukły i ma stożkowaty kształt. Tworzą go czerwono-pomarańczowe kwiaty rurkowate, a otaczają go różowe kwiaty języczkowe, zwane potocznie płatkami. Owocami jeżówki są nasiona zaopatrzone w puch kielichowy.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Jeżówka wąskolistna korzeń dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. https://www.umm.edu
2. https://www.webmd.com
3. https://www.medicalnewstoday.com
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://www.pfaf.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas