Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Wojciech W., W dniu: 26.11.2022
Spożywam razem z innymi ziołami na wzmocnienie odporności. Wysoka jakość suszu.
Jeżówka, zwana też rotacznicą, to roślina o okazałych, dekoracyjnych kwiatach, znana ze swojego korzystnego wpływu na odporność. W zielarstwie wykorzystuje się korzeń oraz ziele trzech gatunków jeżówki: wąskolistnej, purpurowej i bladej. Wszystkie są tak samo skuteczne :)
Ojczyzną jeżówki jest Ameryka Północna. Stamtąd rozprzestrzeniła się na inne kontynenty, głównie za sprawą europejskich kolonistów, a następnie zadomowiła na obszarach o klimacie umiarkowanym. Dziś wabi motyle w wielu ogrodach.
Zanim do nas dotarła, wykorzystywana była w tradycyjnym lecznictwie rdzennych Indian, którzy wspomagali się nią w licznych dolegliwościach angażujących pracę układu odpornościowego: takich jak malaria, kiła, błonica i inne zakażenia bakteryjne lub wirusowe. Jeżówką opatrywano również rany.
W naszym sklepie oferujemy zarówno ziele, jak i korzeń jeżówki. Z ziela łatwiej zrobić herbatę, a korzeń polecany jest do dłuższego wytrawiania w postaci nalewki.
Długofalowe budowanie odporności oraz doraźne jej wspomaganie.
Jeżówka wąskolistna – ziele 100%. Najwyższa jakość!
Herbata:
1-2 łyżeczki ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, odstaw na 20 minut. Spożywaj 2-3 szklanki dziennie.
Nalewka:
100 g ziela na 300-500 ml alkoholu 40-50% (nie więcej!). Maceruj 7 dni. Zażywaj 2-3 razy dziennie po 5 ml przy stosowaniu doraźnym. 3 razy w tygodniu po 5 ml przy stosowaniu regularnym.
Ziele mielone:
Pół łyżeczki proszku zalej gorącą wodą, przykryj, odstaw do ostygnięcia. Wypij razem z osadem. Stosuj 2-3 razy dziennie przez miesiąc, po czym zrób 2 tygodnie przerwy
Dla uzyskania najlepszych efektów jeżówkę stosuj codziennie przez minimum miesiąc. Następnie zrób 2 tygodnie przerwy i ponownie wróć do stosowania.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie stosuj jednocześnie z lekami immunosupresyjnymi!
Jeżówka nie jest zalecana osobom, u których występuje autoagresja immunologiczna.
1. Zioła wzmagające odporność organizmu na infekcje. http://espz.pl/materialy/immunostymulantia.pdf
2. Wybrane rośliny przeciwwirusowe. https://kpu.krosno.pl/wp-content/uploads/2020/05/zyj_naturalnie.pdf
3. Jeżówka wąskolistna. https://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_w%C4%85skolistna
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Kraj pochodzenia: | USA |
Zdrowie: | Prawidłowa odporność, Trawienie |
Zastosowanie: | rany i otarcia |
Ostrzeżenia: | nie dla kobiet w ciąży i karmiących |
Krótki opis produktu: | Buduje solidną odporność i stymuluje mechanizmy obronne organizmu w momencie infekcji. |
Nazwa łacińska: | Echinacea angustifolia |
Ocena: (5/5)
Spożywam razem z innymi ziołami na wzmocnienie odporności. Wysoka jakość suszu.