Jeżyna fałdowana (Rubus plicatus, Rubus fruticosus) rośnie w lasach. Wszyscy zapewne znamy jej czarne, delikatne owoce. Warto wiedzieć, że zbiera się z niej również liście, podobnie jak z czarnej porzeczki i maliny. Liście jeżyny fałdowanej zostały umieszczone w Polskiej Farmakopei jako surowiec ściągający, pomagający utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i uśmierzający dolegliwości żołądkowe.
Polskie nazwy lokalne jeżyny fałdowanej to np. czarna malina, ostrążlica, ostrężyna czy urzyna. Jej liście, pomimo tego, że obecnie są mało znanym surowcem zielarskim, były cenione i używane już wiele wieków temu. Jako pierwsi opisali je starożytni lekarze greccy – Hipokrates i Dioskurides, zwracając uwagę na ich działanie ściągające i przeciwbiegunkowe. Na początku XX wieku niemiecki lekarz Gerhard Madaus odkrył, że pozytywnie wpływają one również na poziom glukozy we krwi.
Europejska medycyna ludowa znalazła dla liści jeżyny całkiem sporo zastosowań. Wspomagano się nimi przede wszystkim w biegunkach, grypie żołądkowej i chorobie wrzodowej. Polecano je również w stanach zapalnych gardła, żołądka i jelit oraz na obfite krwawienia menstruacyjne i nieprawidłowe upławy. Mocnymi wywarami z liści jeżyny przemywano nieprawidłowe zmiany skórne, wypryski, rany, owrzodzenia i oparzenia, aby przyspieszyć ich gojenie się.
Właściwości prozdrowotne:
[1]
Jeżyna fałdowana – liście suszone 100%. Najwyższa jakość!
W liściach znajduje się 10-12% garbników, kwasy organiczne, flawonoidy i triterpeny.
Jeżyna fałdowana – herbata (liść cięty):
1-2 łyżki liści jeżyny zalać szklanką wrzącej wody, przykryć, parzyć 10 minut. Wypijać 2-3 szklanki naparu dziennie, często i małymi porcjami.
1-2 łyżki liści jeżyny zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut pod przykryciem. Wypijać 2-3 szklanki odwaru dziennie, często i małymi porcjami.
Napar i odwar można zastosować zewnętrznie do przemywania ran i płukania jamy ustnej przy krwawiących dziąsłach i stanach zapalnych.
Nalewka z liści jeżyny:
Pół szklanki liści jeżyny zalać 300 ml alkoholu 40%. Macerować 14 dni, przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 10-15 ml (1 łyżeczka to około 5 ml) lub nakładać na problemy skórne, trądzik i opryszczkę. Po rozcieńczeniu z wodą można przemywać cerę tłustą i łojotokową.
Jeżyna fałdowana – liść mielony:
Pół łyżeczki proszku zalej niewielką ilością gorącej wody, przykryj i zostaw na kilka minut. Wypij razem z proszkiem. Taką porcję stosuj 4-6 razy dziennie.
Przepisy autorstwa dr H. Różańskiego.
Na prawidłowy cukier: kłącze kokoryczki, ziele rutwicy.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Jeżyna fałdowana (Rubus plicatus) należy do rodziny różowatych – Rosaceae. Występuje w całej Europie. Rośnie na nizinach i na niskich partiach górskich. Jej naturalnym środowiskiem są lasy, zarośla i przydroża. Dobrze czuje się również w przydomowych ogrodach. Jest krzewem pokrytym kolcami, dorastającym do 1,5 m wysokości. Jej liście złożone są z 5 mniejszych listków o piłkowanych brzegach i owłosionym spodzie. Kwiaty są białe lub jasnoróżowe, zebrane w grona. Owoce to znane nam wszystkim jeżyny o czarnym kolorze i słodko-kwaśnym smaku.
1. Liść jeżyny – Folium Rubi fruticosi w Polskiej Farmakopei VI i dawnej fitoterapii. https://rozanski.li
2. Jeżyna fałdowana. https://pl.wikipedia.org
3. Jeżyna jako roślina lecznicza. https://panacea.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas