• Jujube - owoc głożyny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jujube - owoc głożyny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jujube - owoc głożyny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ziziphus jujuba

Jujube - owoc głożyny

To wyśmienita, lekka przekąska o delikatnie słodkim smaku i gąbczastej strukturze.

  • W magazynie: 0 sztuk
    11,90
    W magazynie: 0 sztuk
    11,90
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Głożyna suszona

Owoc głożyny pospolitej (Ziziphus jujuba) to inaczej jujuba albo daktyl czerwony, chiński lub koreański. Te ciemnopomarańczowe, słodkie owoce uprawia się od wieków. Do dziś wykorzystywane są w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jako środek przeciwbólowy, wspomagający trawienie, a także uspokajający i poprawiający nastrój. W Japonii owoce jujuby stosuje się w celu złagodzenia objawów zapalenia wątroby.

Owoce jujuby (wym. żużuby) miały dawniej znaczenie rytualne. Odnaleziono je w chińskim grobowcu Mawangdui z II wieku p.n.e. Później służyły również do wyrobu wina, past i nadzień, które były elementami świątecznych potraw tradycyjnej chińskiej kuchni.


JUJUBA OWOCDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Głożyna suszona pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i pomaga zlikwidować zaparcia poprzez zwiększenie ruchliwości jelit.
  • Chroni wątrobę i wspomaga jej funkcjonowanie.
  • Jujuba przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i znajduje zastosowanie w stanach napięcia nerwowego, a także w problemach z zasypianiem.
  • Owoce jujuby obfitują w przeciwutleniacze.


SKŁAD


Suszony owoc jujube (głożyna pospolita) bez pestek 100%. Bez dodatku cukru i substancji słodzących. Surowiec najwyższej jakości!


Wartość odżywcza na 100 g (% ZDS – zalecanego dziennego spożycia):

Wartość energetyczna 281 kcal/100 g
Białko 4,7 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany 72,6 g
Błonnik 6 g
Żelazo 5 mg (36% ZDS)
Witamina C 218 mg (273% ZDS)


SPOSÓB UŻYCIA


Owoce jujuby można spożywać prosto z opakowania albo dodawać do posiłków, takich jak owsianka, sałatka czy jogurt, a także do potraw gotowanych. Zmielone, suszone owoce głożyny mogą być wykorzystane jako substytut kawy.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jujuba jest drzewem z rodziny szakłakowatych (Rhamnaceae), osiągającym w warunkach naturalnych wysokość do 10 m. Występuje w Europie południowej, w Indiach, Himalajach i w Chinach. Liście głożyny mają jajowaty kształt. Kwiaty są drobne, koloru zielonkawego. Owoce głożyny mają kształt owalny, kulisty lub podłużny. Skórka jest gładka lub chropowata, błyszcząca, cienka, ale twarda. Niedojrzałe owoce mają kolor zielony, potem robią się żółte, a w pełni dojrzałe są częściowo lub całkowicie pomarańczowe, czerwone, bądź nawet brązowe. Wewnątrz nich znajdują się owalne pestki. Owoce dojrzewają późną jesienią lub zimą na drzewie już bezlistnym. Smakują słodko, podobnie do jabłek i mają lekko mączystą konsystencję.


BIBLIOGRAFIA


1. https://examine.com
2. http://www.drzewa.com.pl
3. https://ndb.nal.usda.gov
4. http://www.ogrodinfo.pl

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Chiny
Smak: słodki
Zdrowie: Sprawne jelita, Wsparcie snu, Stres, napięcie, Mocna wątroba, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Monika W., W dniu: 12.10.2019

    Bardzo dobry produkt i sklep.

  • Ocena: (5/5)

    Jan D., W dniu: 09.09.2019

    bardzo dobry

  • Ocena: (5/5)

    Danka, W dniu: 07.08.2018

    Ciekawe, trochę papierowe w smaku, ale ja lubię takie wynalazki. Miło się żuje, jest mało słodkie i można bez wyrzutów sumienia podjadać.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK