To kakao najcenniejszej odmiany Criollo z peruwiańskich upraw ekologicznych.
Nasze kakao jest:
RAW / SUROWE – co oznacza, że jego nasiona zostały zmielone i wysuszone w temperaturze nieprzekraczającej 40°C.
NIEALKALIZOWANE – co oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków, które obniżałyby jego naturalną kwasowość.
Obie powyższe cechy sprawiają, że kakao zachowuje swój surowy, wyrazisty, kwaskowaty smak, jasny kolor, a także szeroką gamę wartości odżywczych!
Ziarna wykorzystywane do produkcji tego kakao to wysokiej jakości odmiana regionalna o nazwie Criollo. Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Nasiona te są bogate w masło kakaowe, dlatego wyróżniają się intensywnym, głębokim aromatem i niskim poziomem goryczki. Są bardzo rzadkie – stanowią jedynie 3% światowej produkcji kakao. Służą do produkcji luksusowych wyrobów czekoladowych. Są też zdecydowanie droższe.
Największym producentem kakao Criollo jest Wenezuela. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Surowe nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, gorzko-kwaśny smak, a ich aromat to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.
Surowe kakao Criollo ekologiczne w proszku 100%. Najwyższa jakość!
Kakao nie jest alkalizowane.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 450 kcal/100 g
Węglowodany: 46,6 g
- w tym cukry: 2 g
Tłuszcz: 17,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,9 g
Białko: 25,8 g
Żelazo: 18,2 mg
Magnez: 587,7 mg
Wapń: 153,7 mg
Fosfor: 929,6 mg
1-2 łyżeczki kakao rozpuść w gorącej wodzie lub mleku. Wedle uznania dodaj cukier, miód, cynamon, szczyptę chilli lub nierafinowany olej kokosowy. Kakao Criollo to również świetny dodatek do kawy, guarany i macy.
Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
1. https://www.chocolate.co.uk
2. Cocoa Rich in Health Benefits http://www.webmd.com
3. Cocoa, diabetes, and hypertension: should we eat more chocolate? http://ajcn.nutrition.org
4. Cocoa Has More Phenolic Phytochemicals and a Higher Antioxidant Capacity than Teas and Red Wine. http://pubs.acs.org
5. Epicatechin and Catechin in Cocoa Inhibit Amyloid β Protein Induced Apoptosis. http://pubs.acs.org
6. The Effect of Flavanol-rich Cocoa on the fMRI Response to a Cognitive Task in Healthy Young People. http://journals.lww.com
7. Flavanols in cocoa may offer benefits to the brain. http://www.medsci.org
8. Health Benefits of Cocoa. https://www.organicfacts.net
9. High cocoa polyphenol rich chocolate improves the symptoms of chronic fatigue. http://www.endocrine-abstracts.org
10. Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas