Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Kakao Criollo surowe raw
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo surowe raw
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo surowe raw
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo surowe raw
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Theobroma cacao

Kakao Criollo surowe raw

  • W magazynie: 38 sztuk
    22,50
    W magazynie: 38 sztuk
    22,50
    W magazynie: 2 sztuk
    79,90
    W magazynie: 0 sztuk
    29,25
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kakao surowe w proszku marki SALDAC pochodzi z Peru. Tam jest zbierane i mielone na proszek w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swoje cenne wartości odżywcze.

Ziarna wykorzystywane do produkcji to wysokiej jakości odmiana regionalna o nazwie Criollo. Są one bogate w masło kakaowe, dlatego wyróżniają się intensywnym, głębokim aromatem i brakiem gorzkiego smaku. Ziarna tej odmiany są rzadkie i stanowią jedynie 3% światowej produkcji kakao. Służą do produkcji luksusowych wyrobów czekoladowych.

Dlaczego warto regularnie spożywać surowe kakao?

Surowe kakao to bogactwo aktywnych związków, które:

  • Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
  • Wspierają metabolizm glukozy
  • Działają ochronnie na mózg i zapobiegają uszkodzeniom neuronów
  • Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co wpływa na poprawę nastroju, lepszą pamięć i zdolności uczenia się

Co ciekawe, kakao ma wyższą pojemność antyoksydacyjną niż herbata czarna i zielona, a także czerwone wino!


SKŁAD

Surowe kakao criollo w proszku 100%. Surowiec najwyższej jakości. Produkt BIO.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 450 kcal
Węglowodany: 46,6 g (w tym cukry: 2 g)
Tłuszcz: 17,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,9 g)
Białko: 25,8 g
Żelazo: 18,2 mg
Magnez: 587,7 mg
Wapń: 153,7 mg
Fosfor: 929,6 mg

Kakao jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł magnezu. 1 łyżka proszku kakaowego (10 g) dostarcza około 60 mg magnezu, co stanowi aż 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten pierwiastek.


SPOSÓB UŻYCIA

Proszek kakaowy można zastosować do wyrobu słodyczy i wypieków, ale aby najlepiej wykorzystać jego cechy prozdrowotne, warto przygotować napój kakaowy na bazie wody lub mleka bez dodatku cukru i opcjonalnie z łyżeczką nierafinowanego oleju kokosowego.

Ciekawy przepis na napój kakaowy znajduje się tutaj:
http://blogjanosika.salon24.pl


Przechowywanie

Produkt należy przechowywać w suchym miejscu i chronić od światła.
_____

Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości oraz rzadka roślina. Największym producentem Criollo jest Wenezuela, chociaż plony tej rośliny wcale nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.

Wytwórnia czekolady SALDAC pragnąc dostarczyć produkty najwyższej jakości, przywiązuje szczególną wagę do warunków produkcji i kieruje się wartościami FAIR TRADE.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.chocolate.co.uk
2. Cocoa Rich in Health Benefits http://www.webmd.com
3. Cocoa, diabetes, and hypertension: should we eat more chocolate? http://ajcn.nutrition.org
4. Cocoa Has More Phenolic Phytochemicals and a Higher Antioxidant Capacity than Teas and Red Wine. http://pubs.acs.org
5. Epicatechin and Catechin in Cocoa Inhibit Amyloid β Protein Induced Apoptosis. http://pubs.acs.org
6. The Effect of Flavanol-rich Cocoa on the fMRI Response to a Cognitive Task in Healthy Young People. http://journals.lww.com
7. Flavanols in cocoa may offer benefits to the brain. http://www.medsci.org
8. Health Benefits of Cocoa. https://www.organicfacts.net
9. High cocoa polyphenol rich chocolate improves the symptoms of chronic fatigue. http://www.endocrine-abstracts.org
10. Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort. https://www.ncbi.nlm.nih.gov

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Kraj pochodzenia: Peru
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Zdrowe serce, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Wsparcie wydolności, Koncentracja, Pamięć, Energia, Nastrój

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka K., W dniu: 17.01.2019

    Kakao bardzo smaczne, jednak spodziewałam się, że faktycznie nie trzeba będzie go czymś dosładzać...niestety dla mnie jest gorzkie, ale osłodzone smakuje wyśmienicie

  • Ocena: (5/5)

    Paulina M., W dniu: 05.01.2019

    Pyszne, wiele zastosowań.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof M., W dniu: 05.09.2018

    Super Kakałko,świetny zastrzyk magnezu.