Nanga

Kakao łupiny cięte

To surowiec bogaty w błonnik, który można dodać do owsianki lub zaparzyć jak herbatę.
13,19 zł
  • Cena za 100g:26,38 zł
Wybierz opcję
Kakao łupiny cięte
Kakao łupiny cięte
Kakao łupiny cięte
Kakao łupiny cięte
Kakao łupiny cięte
Kakao łupiny cięte
Kakao łupiny cięte
Kakao łupiny cięte

Opis produktu

Łupiny kakao – źródło błonnika pokarmowego

Łupiny kakao otrzymuje się podczas prażenia ziaren kakaowca. Zawierają one bardzo dużo błonnika, a także niewielkie ilości teobrominy, magnezu i polifenoli.

Napoje z łupin kakaowych mają delikatne działanie pobudzające i poprawiające nastrój.

W przeszłości napoje z łupin kakaowych znane były w Polsce ze swoich właściwości laktacyjnych i do dziś wykorzystuje się je w celu wzmocnienia laktacji, jednak nie ma na to dowodów naukowych.

Łuski kakaowe nadają się do spożycia, warto więc eksperymentować. Można je stosować tak, jak otręby (czyli łuski zbożowe) i dodawać do porannej owsianki, do koktajli, jogurtów, shake’ów i sałatek w postaci ciętej lub zmielonej. Spożywanie łusek znacząco podnosi podaż błonnika w diecie i poprawia perystaltykę jelit, dlatego zalecane jest osobom cierpiącym na zaparcia.

Na Wyspach Karaibskich łupiny kakaowe wykorzystuje się do przygotowania fantastycznego, aromatycznego naparu: wystarczy zalać je wrzątkiem. Można też dodać je do ulubionej herbaty, aby nadać jej czekoladową nutę. Napój taki z pewnością docenią osoby na diecie niskokalorycznej, gdyż nie dostarcza on energii. A wystarczy już sam zapach czekolady, aby podnieść poziom endorfin w mózgu!

Innym pomysłem na wykorzystanie łupin jest zmielenie ich w młynku do kawy, ewentualne dodanie ulubionych przypraw, takich jak wanilia, cynamon lub kardamon i zaparzenie uzyskanego proszku w ekspresie ciśnieniowym.

Co ciekawe, na Śląsku istnieje przepis na tradycyjny napój z łuski kakaowej, zwany kakałszale. Aby go przygotować, wystarczy zalać ¼ szklanki łusek wrzątkiem i zagotować. Po upływie 10 minut należy przecedzić napój i połączyć go z mlekiem i ewentualnie odrobiną cynamonu czy miodu. Smak naparu jest zbliżony do tradycyjnego kakao, choć nieco bardziej ziemisty.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.

Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Kakao łupiny cięte, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:



BIBLIOGRAFIA


1. http://www.braciacyba.pl
2. http://www.confectionerynews.com
3. http://dbam-o-siebie.pl
4. http://www.foodrepublic.com
5. http://www.foodnavigator.com



Właściwości

Opinie (2)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more